OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 13-14 ÉVESEKNEK
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 13-14 ÉVESEKNEK : A hazugságok könyve

A hazugságok könyve

  2013.07.13. 17:28

 
 
 
A nevem Catherine Rozier, kérlek, ne szólíts Cathynek. Ha így szólítasz, ugrok. Azt ne hidd, hogy blöff ölök. Ez itt háromezer lábnyi mélység, és noha kövér vagyok, annyira azért nem, hogy visszapattanjak. Lefejelem a vénséges guernsey-i gránitsziklákat, és péppé zúzott testemet magával sodorja a tenger. Persze ha rosszul számítom ki a dagályt, ott ragadok a zátonyon, és megeszik a szememet a sirályok. Konkrétan tudom, hogy azok mindent megesznek.    
 
Megölni magamat nem lenne túl szellemes dolog, de Nicoletteet megölni sem volt az. Két hete találták meg a hulláját, és jobbára örülök, hogy elment.
Ugyanakkor nem bírom elhinni, hogy meghalt, holott el kellene hinnem, mert én tettem. Igen. Így van. Megöltem Nicolette-et pontosan ezeken a szirteken, és komolyan meg vagyok döbbenve, hogy senki sem jött rá. Amikor kihúzták a testét a vízből, úgy döntöttek, hogy lezuhant. Háhá! (Ez most nem nevetés.) Hogyhogy senki sem jött rá? Igazuk volt a németeknek, féleszű egy brancs lakik ezen a szigeten. Amikor 1940 nyarán partra szálltak, biztos azt gondolták, hogy már meg is nyerték a háborút. Úgy hívták Guernsey-t, hogy KIS PARADICSOM. Excusez-moi, de mióta egyenlő pár koszlott pálma egy paradicsommal?

 

És ha majd mindenki megtudja, mit tettem, akkor végre nem lehet lehazudni, hogy mi ez a sziget. Ha el akarsz kapni, gyere, és keress meg! Feltehetőleg a Clarence Batterie-n fogok szökdécselni, St. Peter Port felé tárom a karomat, és készülök az ugrásra. Ha ez végrendeletnek számít, ezennel anyámra testálom a beváltatlan könyvutalványaimat, amelyeket tavaly nyertem. Továbbá szeretném tisztázni, hogy bár eltűnésem erről a nyomorult szikláról egybeesik a karácsonnyal, semmi köze anya Új Recept szerint készült mexikói pulykasültjéhez.

Természetesen föl lesz dúlva. A családból én lehettem volna az első, aki egyetemre megy.

De legalább címlapra kerültem (olyasformán, úgy valahogy, majdnem). A Guernsey Evening Press zsinórban négy napig tele volt Nic halálával,1 sőt még egy olyan fényképet is közöltek, amelyet én készítettem róla a Candle Gardensben, ahol egy fának dől, és a haja szétterül a vállán. Említettem már, hogy gyönyörű volt? Egy teljes oldalt kapott a külseje miatt. Aki látta a tökéletes arcát, nehezen képzelhette el, mekkora Kurva. Pedig az volt. Az én úgynevezett legjobb barátnőm Hazug volt, és Áruló is, úgyhogy azt kapta, amit érdemelt. Nem részletezem, honnan tudom, de én nyertem meg a Szigetközi Ifjúsági Agytröszt vetélkedőt, és ritkán tévedek, nekem elhiheted.

Nicolette Louise Prevost-nak meg kellett halnia.

Ma már tudom, hogy sose kellett volna barátkoznunk, de bizonyos dolgok el vannak rendelve, mint Shakespeare-nél és a tragédiáiban. Amikor rám talált éjszaka, ugyanezeken a szirteken,

tudtam, hogy valami halálosan gyilkos dologra készül. Egy percig se hidd, hogy erőszakos fajta vagyok. Csak mert szeretek értelmetlen erőszakot nézni a tévében, ez még nem jelenti azt, hogy gégemetsző körutakat akarok tartani (vagy hogy tudom, hogyan kell). Rettegtem, pánikba estem – hibáztatsz? Szuroksötét volt, és úgy zuhogott, hogy alig bírtam nyitva tartani a szememet. Amikor rám rontott a sötétből, mintha a legszörnyűbb álmom vált volna valóra. Sikoltottam, de a szél elvitte a hangomat, és nem akadt senki, aki segített volna, mert ő mindig így szerette csinálni. Verekedtünk, rugdostuk egymást. Tépte a hajamat, de én is téptem az övét, mert nem vagyok ostoba. Olyan volt, mint a Péntek 13 (első vagy második rész). Bár letéphettem volna a fejét, hogy spricceljen a művér!

Persze ez sose történik így. Annyit tettem, hogy meglöktem. Becsszó. Ennyibe került. Egy nagy lökés, és odalett. Oda. Még mindig nem bírom elhinni. Eltűnt a feketeségben, és elnyelte az örvénylő tenger. Dögös, mi?

Még szép, hogy egy részem örül. Így kellett lennie. Szívességet tettem a világnak (vagy Guernsey-nek). Az erőszakos disznókat meg kell büntetni, nem? Olyanok, mint a nácik, a szegény, elszigetelt emberekre utaznak, és darabokra szedik őket. Amit tettem, az nem volt Fertelem (kiváló szó). Egy hangyányit még boldog és büszke is lehettem volna. Akkor miért érzem úgy, hogy becsaptak? Nic elment, és itt hagyott ezzel a bűntudattal, és tudom, hogy mennem kéne nekem is. Akkor helyettem valaki mást furdalhatna a lelkiismeret ezen a büdös sziklán.

De ne hidd, hogy csendben távozom. Először is, leírom ezt, hogy mindenki megtudja. Olyan jó sztori, könyvet is csinálhatok belőle, és talán nem is fog olyan rosszul mutatni feketében-fehérben. Végül is gyilkosnak lenni nem olyan nagy dolog ezen a kis szigeten. Kérlek, ne felejtsd el, hogy ez Guernsey, itt bőven akadnak olyan titkok, amelyekről soha senki sem akar beszélni. Ha brit vagy, biztosan tudod, hogyan vádoltak meg mindenfélével minket, guernsey-ieket. Mi általában a németeket hibáztatjuk. Én? Én a papát.

Ott kezdődött a baj, hogy a papa meghalt, és nem, nem én öltem meg, bár bevallom, gondoltam rá. Guernsey bűnös múltjának szakértője volt – ezzel a témával színültig tele volt jó néhány ládája. Tőle hallottam először, hogy a Történelem rossz szokása az ismétlés, az ő rossz szokása pedig az, hogy mindig igaza van. De a mamát sose érdekelte az, ami problémát jelentett/jelent.

A mamát nem nagyon érdeklik a való világ eseményei, és azt mondja, hogy az újságok túlságosan nyomasztóak. Jobban szereti a krimiket, amelyeket kilóra vásárol a Városban, a templomi bazárban. Ez vicces, mert abszolút prűd, még csak nem is káromkodik, de bármennyi véren és mocskon keresztülgázol, amíg az nem valódi.

Legalább az ő érdekében szeretném azt játszani, hogy semmi sem igaz. Szegény mama. Hogy kezdjek bele egyáltalán abba, hogy elmondjam neki, mit tettem, és miért? Ha a papa még meglenne, ő tudná, mit csináljunk. Elsőnek azt mondaná, hogy vissza kell menni a kezdetekhez. Talán ha a mama előbb teszi, meglátta volna, mi várakozik a jövőben. Ha ezt bárkinek is írom, akkor, gondolom, az a mama. Ő tudja, mi történt a papával, és ami a papával történt, annak vitán fölül köze van ahhoz, ami Nickel történt. Tényleg döbbenet, ahogy mindennek köze van mindenhez. De mit várnál egy ekkorka szigeten? Mi mindnyájan ismerjük egymást, vagy ami még rosszabb, mind rokonok vagyunk.

Beszélünk róla, hogy elmegyünk világot látni, de sose megyünk. Maradunk, ahol vagyunk, és újra és újra elkövetjük ugyan azokat a hibákat. Gyilkos vagyok, és ez nem csak az én hibám. Hibáztathatom a németeket, és hibáztathatom a szüleimet, és hibáztathatom a szüleim szüleit. Nem érted? Ha ismered a Történelmedet, az megmagyaráz mindent.

Az a helyzet, hogy gyilkos voltam már a születésem előtt.
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót