AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
MIT OLVASSUNK?

 

 
KLASSZIKUS GYŰJTEMÉNYEK
 
MESE- ÉS OLVASÓSAROK

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-MEK gyermekirodalom

A Magyar Elektronikus Könyvtár Gyermekirodalma

Digitális mesegyűjtemény 

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2017. Július
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 13-14 ÉVESEKNEK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

1Külföldi ifjúsági könyvvágotás

  2013.07.18. 18:11

 

"Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, 
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember: 
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember – 
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember." 
(Babits Mihály)

 

A beavatott

footer.hu  2013.07.15. 22:19
 • Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft., 2012
 • Írta: Roth, Veronica
 • Oldalszám: 430 

Egyetlen döntés alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid. Egyetlen döntés meghatározhatja értékrendedet. Egyetlen döntés örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges. Egyetlen döntés, amelytől megváltozol.

Történetünk az időtlenség küszöbén, a körbe-nem-határolható jövőben játszódik. Ebben az alternatív világban is létezik a Michigan-tó partján fekvő Chicago, amely mesénknek tökéletes helyszínt biztosít. De ez a város nem az, amelyet ismerhetünk, ebben a világban már régóta mások a játékszabályok. A mocsárrá lett tó partján elterülő város amolyan elszigetelt helynek tűnik, amelynek lakói csoportokban élnek.

A beavatott olvasókuckója

ekultura.hu  2013.07.15. 22:23

Első fejezet

Csak egy tükör van a házunkban. Az emeleti folyosón tartom, egy elhúzható fatábla mögött. A mi csoportunk szabályai szerint csak minden harmadik hónap második napján nézhetem meg magamat benne – aznap, amikor az édesanyám levágja a hajamat.

Ülök a konyhaszéken, a mamám pedig ott áll mögöttem, kezében ollóval. Rövidre vágja a hajamat: a tincseim élettelen, szőke gyűrűkként hullnak le a padlóra.

A hazugságok könyve

  2013.07.13. 17:25
 • Írta: Horlock, Mary 
 • Fordította: Sóvágó Katalin
 • Kiadó: Scolar Kiadó, 2012
 • Oldalszám: 304

A La Manche csatornán található Guernsey szigete zárt, borongós és összetett világ. Aki itt él, nehezen tudja elképzelni, hogy itt meg lehet őrizni a titkokat. Márpedig senki sem tudhatja meg, mi történt azon az éjszakán, amelyen eltűnt a tizenöt éves Catherine Rozier legjobb barátnője.

Catherine vállalni akarja a felelősséget tetteiért, de a történet, amelyet mesélni kezd, nem csak róla szól. Mások is élnek a szigeten, akik gyilkosságot úsztak meg, és Catherine úgy gondolja, ideje, hogy kiderüljön az igazság. Vagy ez csak egy magányos kamasz lázas képzelődése? Több évtizede valaki más állt a szirteken, ugyanezen a helyen. Charlie Rozier majdnem egyidős volt Catherine-nel, amikor a németek megszállták a szigetet. Charlie megbízott az egyetlen barátjában, akiben nem kellett volna. Ugyanezt a hibát követte volna el Catherine is?  

A hazugságok könyve olvasókuckója

ekultura.hu  2013.07.13. 17:28

 

A nevem Catherine Rozier, kérlek, ne szólíts Cathynek. Ha így szólítasz, ugrok. Azt ne hidd, hogy blöff ölök. Ez itt háromezer lábnyi mélység, és noha kövér vagyok, annyira azért nem, hogy visszapattanjak. Lefejelem a vénséges guernsey-i gránitsziklákat, és péppé zúzott testemet magával sodorja a tenger. Persze ha rosszul számítom ki a dagályt, ott ragadok a zátonyon, és megeszik a szememet a sirályok. Konkrétan tudom, hogy azok mindent megesznek.    

 

A suttogó

  2013.08.12. 03:19
 • Írta: Nicholas Evans
 • Fordította: Sóskuthy György
 • Kiadó: Európa Könyvkiadó, 2006
 • Oldalszám: 496

A világhírű regényből Robert Redford és Kristin Scott Thomas főszereplésével készült nagysikerű film>> 

 

Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket. Egy ilyen férfi miatt teszi kockára fényes karrierjét és házasságát, s utazza át fél Amerikát a lányával egy anya. Kétségbeejtő helyzetében tőle várja, hogy helyreállítsa lovuk - és az egész család - lelki békéjét.

 

Zarándok, a ló és Grace, a kislány szörnyű balesetet szenvedett. Grace örök életére megrokkant, és fájdalmas, ellenséges hallgatásba menekült. Zarándok dühöngő vadállattá változott, orvosai az elaltatását javasolták. De Grace anyja, Annie érzi, hogy kettejük sorsa elválaszthatatlanul összefonódott, és ha a ló elpusztul, a kislányban is meghal valami. A suttogó birodalmában, a végtelen kék ég alatt és a hósipkás hegyek között mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezik.

A suttogó olvasókuckója

  2013.08.12. 03:12
Részlet az I. fejezetből

Aznap reggel a hegyi erdő olyan néma volt, mintha maga az élet is visszafojtotta volna a lélegzetét. Nem énekeltek a madarak, s a csendet csak néha törte meg a túlterhelt ágakról lehuppanó hó tompa puffanása.

Ebbe a hangtalan, várakozásteljes semmibe szűrődött be a juhar- és nyírfák ágai közt a lányok távolról idehallatszó kacagása.
 

A tigris átka

  2013.07.16. 00:02

Szenvedély. Sors. Hűség. Kockáztatnád mindezt azért, hogy megváltoztasd a végzeted?

Amikor Kelsey Hayes azon gondolkodott, vajon mit fog csinálni ezen a nyáron, álmában sem jutott volna eszébe, hogy egy háromszáz éves indiai átkot próbál majd megtörni. Egy rejtélyes fehér tigrissel, akit Rennek hívnak, a világ túlsó felén.    

A tigris átka olvasókuckója

  2013.07.16. 00:05
A fogoly kezeit a teste előtt kötözték össze. Kimerülten, legyőzötten és mocskosan, de királyi származásához méltó egyenes, büszke tartással álldogált. Fogvatartója, Lokesh dölyfösen nézett le rá pazarul faragott, aranyozott trónjáról. Magas, fehér oszlopok álltak mindenfelé a teremben, mint megannyi őrszem. Csend volt.

A dzsungel közepén szellő sem lengette az áttetsző függönyöket. Az egyetlen zaj, amit a fogoly hallott, Lokesh díszes gyűrűinek ritmikus csilingelése volt, ahogy ujjaival a trón karfáján dobolt. Lokesh lenézett rá, győzedelmes pillantásában megvetés ült.

 

Az emlékek őre (1) olvasókuckója (1)

  2013.07.23. 22:10

1

Közeledett a december, és Jonast lassan elfogta a félelem. Nem. Ez nem jó szó, gondolta Jonas. A félelem az a mély, émelygős érzés, amit egy várható szörnyűség vált ki. Félelmet egy éve érzett, amikor egy azonosíthatatlan repülőgép kétszer is átzúgott a közösségi telep fölött. Ő mindkétszer látta. Hunyorogva felnézett az égre, s tekintetével követte a csillogóan fényes, sugárhajtású repülőt, melynek körvonalai kissé el is mosódtak a nagy sebességtől. Egy másodperccel később a hajtómű süvítése is felhangzott, majd pár pillanat múlva ugyanaz a gép újra átszelte az eget, ezúttal az ellenkező irányba tartva.

Jonast az első pillanatban lenyűgözte az élmény. Ilyen közelről még soha nem látott repülőgépet, hiszen a pilótáknak a szabályok szerint el kellett kerülniük a közösségi telepet. Néhanapján, amikor leereszkedett egy-egy készletekkel megrakott teherszállító gép a folyón túl elnyúló kifutópályára, a kíváncsibb gyerekek lebicikliztek a partra, és végignézték a kirakodást meg a felszállást. Minden gép nyugat felé emelkedett a magasba, távolodva a közösségi teleptől.

Az emlékek őre (1) olvasókuckója (2)

  2013.07.23. 22:13

 Az esti érzésbeszámoló a közösség rítusai közé tartozott. Jonas és húga, Lily néha még össze is vesztek rajta, melyikük kezdje a mesélést. A rituális beszélgetésben természetesen Apa és Anya is részt vettek – a gyerekekhez hasonlóan minden este beszámoltak érzelmeikről –, de ők, felnőttek lévén, nem vitatkoztak az elsőbbség kérdésén.

Ezen az estén Jonasnek sem volt kedve tolakodni. Túlságosan bonyolultak voltak aznapi érzelmei. El akarta mondani őket, épp csak nem akaródzott belefognia boncolgatásukba – még úgy sem, hogy tudta: Apa és Anya készséggel segítenek neki érzelmei elemzésében.

– Kezdd el, Lily – szólt, látva, hogy húga, aki még csak hetes volt, türelmetlenül fészkelődik a székén.

– Délután nagyon mérges voltam – fogott bele Lily. – A gyermekőrzős csoporttal kimentünk a játszóterületre. Vendégek is voltak velünk, egy másik csoport hetes, és ők folyton megszegték a szabályokat. Az egyik A-nemű – nem tudom a nevét – mindig előretolakodott a csúszdánál, pedig mindenki más sorban állt. Nagyon mérges lettem rá. 

Az emlékek őre (2) - Valahol, messze olvasókuckója (1)

  2013.07.25. 22:35
Fordította: Csatári Ferenc
Kiadó: Animus, 2004
Oldalszám: 200

Él valahol, valamikor egy lány, aki születése óta "csökkent képességű". Legalábbis ma így mondják. Csavarodott lábbal született. A közösség tagjai születésekor lemondtak róla, de az édesanyja meglátta benne az erőt és kierőszakolta, hogy életben maradhasson.

A lány, Kira éli "másodrendű" életét, mikor édesanyja meghal és ezzel minden támasza megszűnik. A közösség ismét kinyilvánítja, hogy nem kívánatos személy, de a törvénykezés dönt, élhet vagy halnia kell.

Végül jóra fordul a sorsa, élhet, sőt a közösség elfogadott, s mindenki által elismert tagja lehet, bár még igen sok tanulnivalója van. Ebben segíti barátja Matt, aki ugyan testileg ép, mégis Kirához hasonlóan többre érdemes. Borzalmas körülmények közt nevelkednek a gyerekek, koszban,üvöltözés és verés a napi betevőjük.

De vajon jóra fordult ezzel Kira sorsa? Vajon szárnyalhat egy rab madár?

Teljes értékű tag lehet egy testi hibás ember? No és ha van választás?

Ha ott, valahol messze..... van egy másik, egy jobb, egy emberségesebb hely, közösség, világ ...

Részlet a könyvből:

Az emlékek őre (2) - Valahol, messze olvasókuckója (2)

  2013.07.23. 22:25

 És egy görbe lábnak semmi jelentősége sincs, ha az ügyességedhez mérjük. Azok a történetek, amiket a kölyköknek mesélsz, ahogy képeket festesz a szavakból… És fonalból! Azok a hímzések, amiket csinálsz! Nem hasonlíthatóak semmihez, amit valaha láttam.

Katrina megállt. Nevetett.

– De elég. Nem kéne hízelegjek. Ne felejtsd el, hogy még mindig csak kislány vagy, gyakran akaratos. Egyébként ma reggel, Kira, elfelejtetted kitakarítani a kunyhót, bár megígérted.

– Holnap nem felejtem el – mondta Kira, és a megemelt fekhelyen szorosan az édesanyjához bújt. Görbe lábát megpróbálta kényelmesebb helyzetbe hozni éjszakára. – Megígérem – ismételte.

Most nem volt senki, aki segítsen neki. Nem volt családja, és nem volt különösebben hasznos személy sem a faluban. Mindennapi munkaként Kira a szövőpajtában segített, fölszedegette a maradékokat, ám a rossz lába mindenképp csökkentette az értékét mint munkás vagy – esetleg a jövőben – mint asszony.

Az emlékek őre (3) - Hírvivő

  2013.07.17. 02:34
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadó: Animus, 2007
Oldalszám: 168

A Hírvivő Az emlékek őre és a Valahol, messze folytatása, a három regény így egy trilógiát alkot, de a kötetek önálló olvasmányként is élvezhetők. Bár a kötet magyarországi kiadója (Animus) nem írta rá a könyvre, hogy a fent említett két kötet folytatása, de a borító hátoldalán csak e kettő kötet címe szerepel, mint Lowry regényei. (A fülszövegen megtalálható a szerző összes, itthon megjelent regényének a listája.) A borítón is úgy hirdetik, hogy "Az emlékek őre szerzőjétől", ezzel is mutatva, hogy a regény mekkora sikert ért el nálunk (is).

Ha valaki a Hírvivőt választja, mint első Lowry-könyvet, tökéletesen megérti és élvezheti a sztorit, bár jóval kevesebbet tud néhány szereplőről, mint azok, akik már olvasták az előző könyveket. Mint a könyv hátulján is írják, a regényben feltűnik Kira és apja, Látó, akiket mi a Valahol, messzéből ismerhetünk. Az emlékek őre legfontosabb szereplője, Jonas is feltűnik a színen, mint Falu Vezetője. Bár nyíltan nem mondja ki a szerző, hogy ki ő, de rögtön rájöhetünk abból, amikor elmondja, hogy egy szánkón érkezett meg, télen Faluba. (Főleg azért is jöhetünk rá egyből, mert a magyar borítón egy piros szánkó van a hóban.) Aztán a Vezető elmondja, hogy az első "jele" egy felvillanó alma volt, tehát most már biztosak lehetünk benne, hogy ő Jonas. (Már csak az a kérdés, hogy hova tűnt Gabriel, vagy egyáltalán mi lett vele.) Tehát ők voltak a régebbi szereplők.

Az emlékek őre (3) - Hírvivő olvasókuckója (1)

  2013.07.23. 22:28

 1

Matty igyekezett mielőbb túl lenni a hozzávalók előkészítésén.

Főzni akart végre, vacsorázni és indulni. Szeretett volna már felnőtt lenni, hogy maga dönthesse el, mikor eszik, vagy hogy eszik-e egyáltalán. Meg kellett ma még tennie valamit – valamit, amitől tartott, és a várakozás csak fokozta a félelmét.

Matty már nem volt kisfiú, de férfi se volt még. Néha az otthonház előtt állva hozzámérte magát az ablakhoz. Kezdetben csak a párkányig ért, a homlokát nyomta a fához, most viszont már ágaskodás nélkül belátott az ablakon. S ha hátrált pár lépést a magas fűben, megnézhette tükörképét az üvegen. Úgy gondolta, már férfiasodik az arca, de azért még szeretett játékosan grimaszolni másik önmagának. A hangja már mutálni kezdett.

A világtalannal élt együtt, azzal az öregemberrel, akit Látónak neveztek. Segített neki, takarította az otthonházat, s noha ezt unalmas munkának tartotta, az öreg azt mondta, szükséges elvégeznie. Így hát Matty naponta felsöpörte a deszkapadlót, és kiterítette az ágytakarókat: nevelője ágyán nagy gonddal, a magáén,

a konyha melletti szobában már nem annyira. A főzést együtt végezték. Az öreg nevetett Matty kotyvalékain, és próbálta tanítani őt, de Matty türelmetlen volt, nem szívesen vesződött az ízesítéssel.

Az emlékek őre (3) - Hírvivő olvasókuckója (2)

  2013.07.23. 22:30

 Az Erdőbe vezető ösvény Falu szélén indult. Matty kerülő úton ment, hogy elhaladhasson a tanító háza mellett. A jólelkű férfi fél arcát sötétvörös folt borította, amit méhjegynek neveztek. Mikor Matty még új volt Faluban, néha azon kapta magát, hogy bámulja a tanítót – addig ugyanis soha senkin nem látott efféle foltot.

Ahonnan ő jött, ott nem tűrték az ilyen rendellenességeket – kevesebbért is kivégeztek embereket.

Itt, Faluban viszont a testi hibák és fogyatékosságok egyáltalán nem minősültek rendellenességnek – épp ellenkezőleg: tisztelték a fogyatékkal élőket. A vak embernek Látó lett az igazi neve, és becsülték őt a különleges képességért, ami a szeme világát pótolta.

A tanítót, bár az igazi neve Mentor volt, a gyerekek a bíborszín méhjegyre utalva olykor minden rosszindulat nélkül „Rózsás”-ként emlegették. Rajongtak Mentorért, mert bölcsen és türelmesen oktatta őket. Matty, aki kisfiúként érkezett a vak ember házába, már jó ideje rendes résztvevője volt az iskolai munkának, s téli délutánokon még mindig járt különórákra. Mentor tanította meg őt nyugton ülni, figyelni, később pedig olvasni.

Matty nem azért akart elmenni a tanító háza mellett, hogy megcsodálja a színpompás virágoskertet, hanem mert azt remélte, hogy láthatja Mentor csinos lányát, Jeant, aki nemrég csókot ígérve incselkedett vele. Tudta, hogy Jean estefelé gyakran szokott a kertben gyomlálni.

Az emlékek őre (4) - A fiú

  2013.07.15. 19:40
 • Írta: Lois Lowry
 • Fordította: Dobosi Beáta
 • Kiadó: Animus Kiadó, 2013
 • Oldalszám: 304

Ebben a kötetben sorra feltűnnek azok a világok és szereplőik, amelyeket Lowry Az emlékek őrével kezdődő, majd a Valahol, messze és a Hírvivő című kötetekkel folytatódó regényfolyamában már elénk tárt.

Egy napon egy ájult fiatal lányt vet partra a tenger. A közeli falu lakói befogadják, ám nem tudják róla, hogy egy olyan társadalomból érkezett, ahol az emberek nemcsak a színeket nem ismerik, de bizonyos érzelmek is hiányoznak a világukból, s ők boldog együgyűséggel tűrik a szűk elit által számukra kialakított rendet.

Claire-t a döntéshozók történetesen szülőanyának jelölték ki, s már tizennégy évesen életet kellett adnia egy fiúnak, akit a szokásoknak megfelelően azonnal elvettek tőle.

Az emlékek őre (4) - A fiú olvasókuckója (1)

ekultura.hu  2013.07.15. 19:47

1.

A fiatal lány alázatosan tűrte, hogy a szemkivágás nélküli bőrmaszkot a fejére erősítsék. Groteszknek és szükségtelennek érezte az egészet, de nem tiltakozott. A folyamat része volt. Tudta. Az egyik hordozó mesélt neki erről a déli étkezés közben egy hónappal ezelőtt.

- Egy maszkot? - kérdezte a lány megrökönyödve, s kis híján elnevette magát a különös gondolaton. - És az mire jó?

- Nos, nem is igazi maszk - helyesbített a balján ülő fiatal nő, és evett még egy falatot a ropogós salátából. - Inkább bekötik a szemed.

Suttogott. Nem lett volna szabad ilyesmiről beszélniük maguk között.

Az emlékek őre (4) - A fiú olvasókuckója (2)

ekultura.hu  2013.07.15. 19:52

A nő bólintott.

- Kétszer is.

- És milyen? - Már maga a kérdés is teljes képtelenség volt, a lány jól tudta.

Órákat vettek, diagramokat tanulmányoztak, utasításokat kaptak. De az nem ugyanaz volt, mint olyasvalakitől hallani róla, aki már végigcsinálta. És most, hogy már úgyis megszegték a tilalmat és beszéltek róla, miért is ne kérdezhetné meg?

- A második könnyebben ment. Nem fájt annyira.

Amikor nem kapott választ, a fiatal nő incselkedően a lányra nézett.

- Nem mondták, hogy fáj?

- Azt mondták, kellemetlen.

A fiatal nő gúnyosan horkantott.

- Hát akkor kellemetlen. Ha így akarják hívni... Másodjára nem olyan kellemetlen. És nem is tart olyan sokáig.

- Hordozók! Hordozók! - a matróna hangja erélyesen felharsant a hangszóróból. - Vigyázzatok a szátokra! Ismeritek a szabályokat.

Az emlékek őre (4) - A fiú olvasókuckója (3)

ekultura.hu  2013.07.15. 19:57

2.

Köré gyűltek. Hallotta a hangjukat, amikor a hullámokban érkező fájdalomtól képes volt összpontosítani. Pattogós hangon beszéltek. Valami baj volt.

Újra és újra megvizsgálták a hideg fémműszereikkel. A karjára helyezett mandzsetta felfújódott, valaki egy fémkorongot nyomott a könyökhajlatába. Aztán egy másik eszköz ért feszülő, reszkető hasához. Levegő után kapkodott, amikor újabb görcsös fájdalom borította el. A kezét az ágy széléhez kötözték. Moccanni sem tudott.

Ilyennek kell lennie? Szerette volna megkérdezni, de a hangja elgyengült, csak rémülten motyogott, így senki sem hallotta.

- Segítsetek! - nyöszörögte.

De érezte, hogy nem rá figyelnek, nem kimondottan rá. A termék miatt aggódtak. Széttárt lába között kezek és eszközök matattak. Már órák teltek el, amióta elkezdődött: először a szúrás, aztán a lüktető, erősödő fájdalom, majd a maszk.

- Vigyétek ki. Közbe kell avatkoznunk - mondta egy parancsoló hang, nyilván a folyamat felelőse. - Most!

A parancs ijesztően sürgető volt. 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyermekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

MIKOR-MIT-MIÉRT?

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

       MONDÓKÁK

1/ BABAVILÁG (0-1)

   KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

   KÖNYVAJÁNLÓ
   1/ Manuális-vizuális

    2/ Beszédtanulás

    3/ Bölcsisek irodalma

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

    2-4 ÉVESEKNEK

Kicsik mesekuckója

   Játékos ismeretszerzés

 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA
 
 

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

OLVASNI TANULOK

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

    REGÉNY

      SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

Kamaszok irodalmi érdeklődése  

 
- Könyvajánló
 1. ÁLLATTÖRTÉNETEK
 2. CSALÁD-BARÁTSÁG
 3. DISZTÓPIA 
 4. FANTASY-időutazás- SCI-FI
 5. FELNŐTTÉ VÁLÁS
 6. KALANDREGÉNY
 7. LÁNYREGÉNY
 8. NAPLÓREGÉNY
 9. REJTELMES TÖRTÉNETEK
 10. SULITÖRTÉNETEK
 11. TABU
 12. TÖRTÉNELMI
 13. VARÁZSVILÁG-MÁGIA
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 1. Olvasóterem
 2. Könyv és könyvtár
 3. Foglalkozások a könyvtárban
 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
KÖNYV ÉS FILM

2-3. évfolyam 

4-5. évfolyam    

6-8. évfolyam 

 
MESE ÉS FILM

Diafilm-mesék

Klasszikus magyar mesefilmek

VARÁZSLATOS ISKOLABUSZ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót