OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Kortárs irodalom elmélete, gyakorlata és legjobb könyvei
Kortárs irodalom elmélete, gyakorlata és legjobb könyvei : Válogatás - Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei (4)

Válogatás - Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei (4)

  2021.02.13. 18:28

Molnár T. Eszter: Stand-up! Egy majdnem normális család

2016-ban az év egyik legkellemesebb meglepetésének neveztük Molnár T. Eszter debütáló ifjúsági regényét, amely akkor a Margó-díjra esélyesek között bekerült a top3-ba is.

Hőse egy Virág nevű kamasz, aki két testvérével és az ország egyik legszomorúbb stand-uposának nevezett apjával éldegél valahol Budapesten. Kusza érzelem- és problémacsomók, barátságok, csalódások és nagy felismerések jellemzik a kötetet (amelynek azóta van már folytatása is), emellett rengeteg humor, amely még a legnehezebb helyzeteken is képes átlendíteni.

Annak idején azt írtuk, hogy

"aki legalább egyszer az életében nem érezte úgy magát, mint Bakos Virág, az nem is volt kamasz". Ezt azóta is fenntartjuk.

 

Ness, Patrick - Dowd, Siobhan: Szólít a szörny

Az évtized elején jelent meg angolul a Szólít a szörny, amelynek már a keletkezése sem hétköznapi. A regény ötlete Siobhan Dowdtól származik, halála után viszont Patrick Ness írta meg a sztorit.

A cselekmény szerint a 12 éves Conort éjjelente meglátogatja egy szörny, aki történeteket mesél neki. Közben kiderülnek a fiú életének tragédiái: anyja gyógyíthatatlan betegségben szenved, elhidegült apja és rideg nagyanyja nem nyújtanak számára támaszt, és még az iskolában is zaklatják.

Ness allegorikus, fájdalmasan gyönyörű meséje a halálról, a gyászról, a magányról és az elengedésről szól, azokról a pillanatokról, amelyek elviseléséhez és feldolgozásához egészen mélyre kell visszanyúlnia az embernek. A Szólít a szörny ebben segít. A kötet fantasztikus képi világát Jim Kay-nek készönhetjük. A regényből készült már film és színdarab is.

Nényei Pál: Léda tojásaitól az Aranyszamárig - Az irodalom visszavág 1.

Nényei Pál gyakorló középiskolai tanár, aki valószínűleg nagyon jól tudja, melyek azok a pontok (műfajok, szerzők, művek, stb.), ahol diákként, el-elkalandozhat a figyelem.

Alternatív irodalomtörténet-könyvében ezért aztán nem is igazán magyaráz, mint inkább kontextusba helyez, és ha ehhez egy-egy Star Wars- vagy Harry Potter-analógia szükséges, akkor gond nélkül beleszövi azt is. A kultúra és a művészet ugyanis nem valami poros tömeg, amit felrakunk egy polcra, hogy áhítatos pillanatainkban nézegessük, hanem egy élő, pulzáló, egymásra ható és egymással kapcsolatba lépő organizmus-halom, amelynek egyes részei remekül passzolhatnak egymáshoz.

A Baranyai (b) András által illusztrált kötetet azóta két másik is követte.

Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter - HelkaVan egy mese, ami a miénk. Egy mítoszokból, eredettörténetekből, legendákból, regékből szőtt háló, amely a Balaton környékét borítja, és amelyből Nyulász Péter gazdag fantáziával építette fel Helka és Ciprián világát. Hőseink nyomát követve tehát a tó környékén járunk, egy egyszerre ismerős és ismeretlen tájon, egy hercegek, manók és varázslók népesítette fantáziavidéken. Az IBBY-díjas Nyulász Péter mesetrilógiájának köszönhetően a Balaton újabb irodalmi textúrával gazdagodott, a Helka pedig az évek alatt trilógiává nőtte ki magát, felfedezték maguknak a színházak, és néhány éve képregény is készült belőle.

Az első könyvet Bohony Beatrix illusztrálta.

Palacio, R.J.: Csodácska (2. kiadás: Az igazi csoda)

R. J. Palacio: Az igazi csodaR.J. Palacio - CsodácskaÚj sulit kezdeni, egy új közösségbe beilleszkedni mindenkinek nehéz, de az arcdeformitással született Auggie-nak különösen erőt próbáló megtenni az első lépéseket. Egészen addig a napig otthon tanult, de az iskola falai között már nincs vele a családja, hogy megvédje a kéretlen beszólásoktól.

R.J. Palacio regénye a kedvesség erejéről, az elfogadásról, a bátorságról és a barátságról mesél.

Magyarul először Csodácska, majd a 2017-es filmadaptáció hatására Az igazi csoda címmel jelent meg a regény, amely a Szívünk rajta kiemelt könyve is volt (a Bookline-dobozban a legfrissebb kiadás látható, ez magyarázza, hogy az ott megjelenő cím miért különbözik a listacímtől)

Pavloff, Franck: Barna hajnal

Franck Pavloff Barna hajnal című novellája inspirálta a Csimota Papírszínház-meséjét, aminek története viszonylag röviden összefoglalható: egy szép napon egy ország vezetése bejelenti, hogy a nem barna kutyáknak és macskáknak pusztulniuk kell. Az élet viszont folyik tovább a maga rendes kerékvágásában, az emberek nem tiltakoznak, ám hamarosan célkeresztbe kerülnek azok is, akiknek valaha nem barna színű állatuk volt. Pavloff története a kicsinek tűnő hétköznapi kompromisszumok veszélyeire figyelmeztet, hiszen, ahogy a szerző is fogalmazott:

"A totalitárius rendszerek az emberek hétköznapi életébe olyan apró és jelentéktelennek tűnő mozzanatokkal épülnek bele, amelyek elsőre talán nem is tűnnek fontosnak".

A Barna hajnalt Grela Alexandra illusztrálta.

Pennypacker, Sara: Pax

Sara Pennypacker: PaxA Vukon szocializálódott olvasó abban nőtt fel, hogy áthághatatlan szakadék tátong a rókák és a simabőrűek világa között. Sara Pennypacker ifjúsági történetében viszont pont fordítva, egy fiú és egy róka köt életre szóló szövetséget és barátságot.

Peternek és Paxnak viszont egy adott ponton el kell válnia egymástól, ám a fiú hamar rádöbben, hogy muszáj megkeresnie barátját, hiszen, ahogy mondja, a róka és az otthona számára egyet jelent.

A Pax látszólag egy nagyon szép mese az ember és az állat barátságáról, de közben nagyon sok mást is elárul a természet törvényeiről, a háború pusztításairól, elválásról és elengedésről.

A köny vizuális világát a kortárs illusztrációs szcéna egyik legizgalmasabb képviselője, Jon Klassen teremtette meg.

Rofusz Kinga: Otthon

Rofusz Kinga - OtthonRofusz Kinga meglépte azt, amit idehaza kevesen mernek: egy olyan mesekönyvet adott ki a kezéből, amelyben egyáltalán nincs szöveg. Az Otthon képekkel mondja el azoknak a napoknak a fájdalmas történetét, amikor egy kisfiúnak el kell hagynia a házat, ahol felnőtt; a költözés egyúttal egy gyászfolyamat, amelynek stációin szépen végigvezet a kötet. Ahogy interjúnkban Rofusz Kinga is mondta:

"Az Otthonban azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen elszakadást igenis el kell gyászolni, és utána felépülhet majd valami új."

Sendak, Maurice: Ahol a vadak várnak

Jó ötvenéves csúszással jelent meg magyarul Maurice Sendak klasszikusa, ami tulajdonképpen egy inverz kalandmese: Max nevű rosszalkodó hősét vacsora nélkül küldi aludni az anyja, ám a szobája négy fala között egy mesevilág tárja ki kapuját. A fiú lehetőséget kap arra, hogy elutazhasson a vadak földjére, akik hamarosan királyukká választják.

A mindössze tízmondatos történet lényegét azóta is kritikusok, tanárok és pszichológusok tömegei elemzik, ennél viszont sokkal többet nyom a latban, hogy népszerűsége a gyerekek körében töretlen.

Sepsi László: Ördögcsapás

Egy igazi fausti megoldással kínálná a hőn áhított életpályát (úgymint siker, pénz, csillogás) egy ismeretlen férfi Gyíklapaj feltörekvő ifjainak. Alku köttetik, nem is akármilyen, de Vörös és társai akkor még nem is sejtik, milyen nagy árat kell majd fizetniük.

Popkulturális utalások, beszélő nevek és fantasy-elemek keverednek a road-regényben, ami egyszerre elemelt, vágyaiban, álmaiban és illúzióvesztésében mégis nagyon ismerős lehet bármely olvasónak.

2018-ban az ifjúsági kategóriában az Ördögcsapás kapta a HUBBY évente kiosztott díját.

 


A lista összeállításában szakértő segítséget nyújtottak:
 
Bánfi Csilla - könyvtárpedagógus;
Bényei Judit - egyetemi docens;
Both Gabi - a MeseCentrum főszerkesztője;
Dienes Éva - FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője;
Nagy M. Boldizsár - kritikus;
Péczely Dóra - szerkesztő;
Szekeres Nikoletta - kritikus,
HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke;
Varga Emőke - irodalomtörténész, főiskolai tanár;
Vinczellér Katalin - magyar-média szakos gimnáziumi tanár.
 
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót