OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SZÍVÜNK RAJTA - PROGRAM

GYERMEKTÉMÁK

  2017.04.13. 03:18

Megújult a Szívünk rajta program

  2018.02.20. 16:59
szivunk_rajta.JPG2017 augusztusától gyakrabban, havonta találkozhatunk az ajánlásokkal, ráadásul mostantól nemcsak a Bookline és az UNICEF oldalain, hanem országszerte a Libri könyvesboltokban és a Libri.hu-n is. A  Szívünk rajta  segít kiválasztani azt a könyvet, ami a gyerek korának, élethelyzetének, érdeklődésének leginkább megfelel.

A programba bekerülő új megjelenésű gyerek- és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság  szemlézi, tagjai olyan szakemberek, akik több nézőpontból, és hozzáértő módon tudják kiválasztani a legizgalmasabb gyerek- és gyereknevelési könyveket: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településeken élnek.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet kapja, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát és amiket életkorokhoz kötve ajánl a szülőknek. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál. (konyves.blog)

 

2019 - JANUÁR-FEBRUÁR

  2019.03.18. 10:40
Fésűs Éva író, költő, aki átvette a Kossuth-díjat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Parlamentben 2017. március 15-én (Fotó: MTI/ Kovács Attila)Elhunyt Fésüs Éva (2019. február 21.)
Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró, költő

mese fontosságáról szólva azt mondta: "a mese iránytű a gyerekeknek. Minden a gyerekkorban kezdődik, és mi a meséken keresztül adjuk nekik a világot, azon át ismerik meg, mi a jó, mi a rossz, mi a szép, mi a csúnya, a meséken keresztül szűrik meg az őket körülvevő világot.Fésüs Éva művei>>

 
Januárban mutattuk be a Szívünk rajta programba bekerült decemberi könyveket, s folytatva a tájékoztatást, a január és február két kiemelt könyvét (A hónap könyvét), valamint kilenc Szívünk rajta matricát kapott kiadványt ismerhetjük meg.

Azokról a könyvekről olvashatunk ajánlót, tanulmányt, véleményt, valamint alkotói interjút (némelyikbe bele is lapozhatunk), melyeket a gyerek és szakértői zsűri javasolt négy kategóriában közös és önálló olvasásra.

Mint ismeretse, a program azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a szülőknek-pedagógusoknak a legjobb gyermek- és ifjúsági könyvek kiválasztásához.
 
 

2018 - DECEMBER

  2019.03.18. 10:40
Kilenc különleges műből olvashatunk-nézhetünk könyvrészletek és ajánlókat, valamint több tanulmányt, kritikát és interjút a Szívünk rajta programba bekerült könyvekről, melyeket gyerek és szakértői zsűri javasolt közös és önálló olvasásra.
 
A 2018 novemberében megjelent Rofusz Kinga Otthon című,  megindítóan szép képeskönyv-történetének kapcsán pedig megtudhatjuk, hogy hogyan kell "olvasni" a szöveg nélküli (silent book) könyveket, s melyek e mesekönyvek jelentősége a gyerekek verbális  és értelmi-érzelmi fejlesztésében. Ez a képeskönyv februárban "Szívünk rajra" matricát kapott!
 

2018 - ŐSZ

  2018.12.12. 17:16

"A hónap gyerekkönyve" (szeptember, október, november) ismertetésén kívül kilenc "Szívünk rajta matricás" gyerekkönyvekről  olvashatunk négy (mesél, segít, rád talál, fejlesztkategóriábanmelyeket akár karácsonyra is ajándékozhatunk.

 

Az örökbefogadásról szóló meseregény lett január kiemelt könyve

  2018.02.20. 17:02

A szakmai csapat részéről, Ruff Orsolya, a Könyvesblog újságírója, így ajánlja a könyvet:

Paulon Viktória - Kisrigók„Honnan jövünk, kik a szüleink, hol vannak a testvéreink? Látszólag egyszerű kérdések ezek, de nem mindenki tudja rájuk a választ. A Kisrigók gyerekhősei nevelőszülőknél és nevelőotthonokban éldegélnek, és másra sem vágynak, minthogy végre megtalálják egymást, és ők hárman újra egy családot alkothassanak.

Paulon Viktória először saját örökbefogadott gyerekeinek írta ezt a mesés eredettörténetet, amely – ahogy egy igazi meséhez illik – sok-sok megpróbáltatással, buktatóval és mágiával van tele. Szívet melengető történet egy igazi családról, meg persze az örökbefogadásról, az egymásra hangolódásról és az elfogadásról, melyet Agócs Írisz illusztrációi tesznek teljessé.”

Az UNICEF delegálta gyerekzsűri a szeretet motívumát emelte ki a könyvből, hozzátéve, hogy milyen csodás lenne, ha mindenki annyi szeretetet kapna, mint a könyv főhősei. Külön kiemelték azt is, hogy milyen élvezetes volt a megható történetet olvasni.

Januárban matricát kapott még a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije szerint a Ringató mesék, Farkasházi Réka és Boldizsár Ildikó együttműködése kapcsán született zenés mese, Polgár Judit kreativitást ösztönző foglalkoztatója, Rick Riordan Tűztrónus címmel megjelent az ókori Egyiptom isteneinek történetét bemutató könyve.
 
Szívünk rajta 2018 január - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
 

Háy János meseábécéje lett a hónap könyve

konyves.blog  2018.07.09. 15:16

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júniusban Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című ábécés meséje lett a hónap könyve.

Az olvasás és az ábécé rejtelmeibe vezet be Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című mesekönyve, melyet Maros Krisztina illusztrált.

„Miután a könyvek a mindennapjaink részévé válnak, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról a korszakról, amikor az olvasás még igazi misztérium volt. Háy János a jelek szerint tökéletesen emlékszik ezekre az időkre, és hősét biztos kézzel vezeti végig annak a titkos összeesküvésnek a stációin, melynek végén az ábécé betűi egy tökéletes rendszerré állnak össze” – jellemezte a kötetet a hónap értékelője, Ruff Orsolya újságíró, aki szerint az Alfabéta és a negyvennégy rabló műfajilag egyszerre kalandregény, olvasókönyv és meseábécé.

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát: Tony Wolftól a Nagyi meséi, Holly Webbtől Az elhagyott kiskutya, az Egy Zizi naplója című sorozat 10. része és A természet csodái című ismeretterjesztő kötet.
 

Szívünk rajta - május

  2018.07.09. 15:14
Ezek a könyvek kaptak Szívünk rajta-matricát:

szr1.JPG

Májusban a lengyel Piotr Socha egyszerre vicces és informatív Méhek című könyve lett a Szívünk rajta kiemelt kötete. A méhes képeskönyvön kívül három kötet kapott még matricát.

Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

„Az Ahol a vadak várnak című Maurice Sendak-kötet hatalmas gyerekklasszikus, mégis kereken ötvenöt évet kellett várni arra, hogy magyarul is megjelenjen” – írtuk annak idején a kötetről a könyves blogon.

Sendak története egy rosszcsont kisfiúról Maxról szól, akit vacsora nélkül zavarnak lefeküdni, szobájában viszont fantasztikus kalandok várnak rá.

Napos mesék - Ismerj meg és fogadj el!

Nem titkoltan az elfogadást segíti elő a Napos mesék című kötet, amely az „Ismerj meg és fogadj el!” elnevezésű meseíró pályázat legjobb meséit válogatta össze.

A szerzők között találjuk mások mellett Lackfi Jánost is, mindemellett pedig számos tehetséges, fogyatékkal élő gyerek is hozzájárult művével a könyv megszületéséhez. A kötetben szereplő harminc mese egyebek között arra keresi a választ, hogy miként válhat előnyünkre valami, amit mások mind hiányosságnak látnak, de kiderül az is, hogy miként találhatunk igaz barátokra.

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete: Ellie

Ha valaki látta az Egy kutya négy élete (A Dog's Purpose) című filmet, akkor nagyjából van elképzelése, mire számíthat W. Bruce Cameron eredetileg 2015-ben megjelent regényétől.
 
Utóbbi hőse egy Ellie nevű kutya, melyet kölyökkorától fogva keresésre és mentésre képeztek ki. Képes arra, hogy rábukkanjon egy elveszett kisgyerekre az erdő közepén, vagy akár egy összedőlt épület alatt rekedt, sérült áldozatra. Embereket keres – és megmenti őket. Erre született.
 

1/ "A kőszívű nem tud versenyezni a Harry Potterrel"

Kiss Orsi  2016.05.11. 16:17
gyurkószilvi2.jpgKeveset olvasunk a gyerekeinknek, ha pedig gyerekkönyvet választunk, nem mindig vagyunk tudatosak. Ezen is változtatna a Szívünk rajta projekt, a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös kezdeményezése, amely iskolás gyerekek bevonásával segítene abban, hogy az ajándékot, készségfejlesztőt, segítőkönyvet, vagy csak szimplán az esti meséhez valót kiválasztó és megvásárló szülők a jövőben jobban eligazodjanak a gyerekkönyvek gyakran átláthatatlan kínálatában.
De mi alapján választunk gyerekkönyveket, mennyire befolyásolnak minket a saját gyerekkori élményeink, és meg lehet-e bolygatni a kötelezők évtizedek óta bebetonozottnak tűnő listáját – ezekről is beszélgettünk Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértővel, a szakmai csapat egyik tagjával.
 • 2014 novemberében indult el a Szívünk rajta projekt, amely a szülőknek és a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a régi és az új könyvek között. Az ember azt gondolná, hogy manapság már olyan sok helyről dől ránk az információ, miért van akkor mégis szükség egy efféle kezdeményezésre?
 

2/ Könyvajánló program

  2015.05.12. 11:02
 A "Szívünk rajta" egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Fontos, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A „Szívünk rajta”, egy olyan könyvajánló program, amely a szülők eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

Mi a Szívünk rajta program lényege? 

A program részeként egy szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét.

Mi a program célja? 

Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szándékunk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai csapat szerint kiváló tartalmakat, ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy szakmai csapat által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze, négy kategóriában.
 

3/ Miért viseljük a szívünkön, hogy mit olvasnak a gyerekek?

  2015.05.12. 11:06
Mindannyian, akik szívünkön viseljük gyermekeink jövőjét, tudjuk, hogy a mesék, a közös olvasások, verselések életre szóló élményt jelenthetnek. Néha az olvasás, a könyvek szeretetének átadása a cél. Máskor elég annyi is, hogy a gyerek hozzánk bújik, és mi a fülébe súghatjuk, hogy "egyszer volt, hol nem volt...".

Sokan szeretnék megélni azt is, ahogy évek múltán egymás mellett ülve bújja a családban mindenki a maga könyvét. Ha a szülőnek nem fontos az olvasás, a gyerek még nehezebb helyzetben van, hiszen kevés segítséget kap ahhoz, hogy mit és hogyan, mikor olvasson el. Sokunknak van olyan élménye, hogy egy idejekorán kezünkbe akadt könyvet érdektelenül ledobtunk, majd évek múltán egy ültő helyünkben faljuk fel elejétől a végig. De sokunknak van olyan élménye is, amikor valaki (egy szülő, tanár vagy barát) odaad egy könyvet, hogy olvassuk el, és a végén ebből a mozdulatból kötelék vagy éppen barátság születik.

A könyv teremtő erő. Fontos azonban, hogy ki és hogyan használja ezt az erőt. Ma a szülők és a gyerekek legtöbbször magányosan és tanácstalanul néznek szét a könyvesboltok roskadozó polcai között.

- Milyen könyvet vegyenek le?
- Amit a szülő is olvasott gyerekként?
- Aminek szép, színes a borítója?
- Aminek a szereplőjét a gyerek a tévében is láthatja? Nehéz döntés.
Mondják, hogy csak az ember olvas. Nem mindegy azonban, hogy mit! A "Szívünk rajta" egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban.
 

4/ Kategóriák

  2015.05.12. 11:15
MESÉL
Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.
 
SEGÍT NEKI
Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzuk, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.
 
FEJLESZT
Idekerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését.
 
SEGÍT NEKED
Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni - bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretünk.
 

5/1 Itt a legjobb gyerekkönyvek új listája! 2015 tavasz

  2015.07.03. 11:36
Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, amely szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célja, hogy azok a könyvek, amelyek a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A tavaszi listán a 29 ajánlott könyvből 22 kapott pozitív értékelést és került a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt). A „Szívünk rajta” könyvajánló program segíti a szülők eligazodását a gyerekkönyvek piacán, és nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti. A programban résztvevő önkéntes szakmai csapat az említett négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, amely a programot elindító Bookline és UNICEF elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét. 

És hogy miért fontos mindez? 

Kádár Annamária gyerekpszichológus, a program szakmai bizottságának tagja például a következőkben látja a mesék, a mesélés fontosságát:
 

5/2 A programba került legjobb könyvek - 2015 ősz

  2016.02.10. 00:27
szivunk_logo.pngA 2014 őszén indult „Szívünk rajta” kezdeményezés segítségével könnyebben eligazodhatunk a gyerekkönyvek piacán, hiszen a program tematizálva ajánlja a szakmai bizottság által kiválasztott könyveket. Itt az őszi lista!
 
A „Szívünk rajta” könyvajánló program segíti az eligazodását a gyerekkönyvek piacán, és nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is igyekszik megkönnyíteni. A program részeként egy szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint megkönnyíti a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét.
 

5/3 Szívünk rajta 2016 tavasz

  2016.05.11. 17:13
szivunk-logo_1.jpgNegyedévente szemlézi a gyerekkönyveket és friss ajánlólistával rukkol elő a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság Szívünk rajta programja, hogy segítsen kiválasztani gyerekeink számára azokat a könyveket, amik koruknak, élethelyzetüknek, érdeklődésüknek leginkább megfelelnek. 2016-ban számos újítást vezetnek be, bővül a szakmai bizottság és új kategóriaként megjelentek a kamaszoknak szóló könyvek is.
 

clipboard01_2.jpgAz utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamaszkönyv jelenik meg itthon, amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében. 2016-tól ezért a Szívünk rajta programba kategóriaként bekerültek a kamasz könyvek, a kategória neve pedig rád talál lesz. A korosztályi bővítéssel nemcsak az a cél, hogy a gyerekek súlyos, nehéz témájú könyveket olvassanak, humoros, szórakoztató történeteknek ugyanolyan létjogosultsága van.

2016. első Szívünk rajta listája

 

6/ 2017 - Díjazottak (1) MESÉL

  2017.09.10. 14:48
 
Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.
Új kötetek:
Ruth Symes: Bella Donna - Vajákos út  Maria Maneru: Mindentudók klubja 1. - Tutankhamon átka  Hunyadi Csaba Zsolt (Szerkesztő): Mesék Mátyás királyról

 

6/ 2017 - Díjazottak (2) SEGÍT

  2017.09.10. 14:51
Szeretjük ezeket a könyveket, mert felkészítik a szülőket a mindennapi kihívásokra, és segítik a gyermekeket saját problémáik jobb megértésében.
Új kötetek:
  Annette Kast-Zahn; Dr. Hartmuth Morgenroth: Szép álmokat gyerekek! - Mit tegyünk az alvászavar ellen?
 

6/ 2017 - Díjazottak (3) Pipacska és Kockapaci kalandjai - A hónap könyve

  2017.09.27. 19:11
3-4 éveseknek
G.V. Szapgir; L.A. Levinova: Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I. - Vidám matematika 1.Elárasztják a könyvesboltokat a jobbnál jobb gyerekkönyvek, de felnőttként néha elég nehéz választani közülük.

Ebben segít a megújult  Szívünk rajta, a Libri-Bookline gyerekkönyv-ajánló programja , amelynek szakmai zsűrije mostantól havonta értékel. A program minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve lesz, illetve megjelöli azokat a műveket, amelyek kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál.

Augusztusban Bényei Judit, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és a vizuális kultúra tanárképzés tanszékvezetője értékelt, a hónap kiemelt könyve pedig G.V. Szapgir és L.A. Levinova  Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I.  című kötete lett (fejleszt kategória).
 

6/ 2017 - Díjazottak (3) Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I.

  2017.09.10. 14:52
FEJLESZT
Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás segít fejleszteni a gyereket, a rigmusok és mondókák segítik az olvasástanulást, mások a szókincs, számolás fejlődését támogatják.
3-6 éveseknek
G.V. Szapgir; L.A. Levinova: Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika I. - Vidám matematika 1.Írta: L. A. Levinova – G. V. Szapgir
Fordította: Rozsnyai Ervin, Láng Rózsa
Illusztrálta: Gaál Éva
Kiadó: Typotex, 2015
Oldalszám: 230

„Hol ​volt, hol nem, volt egyszer egy kicsi ház, lakott abban egy apró emberke. Pipacskának hívták, mert az arcocskája mindig piros volt. Zöld süveget viselt. A mi emberkénk, Pipacska, Nagy Varázsló szeretett volna lenni. Csillagokkal díszített ezüst süvegre vágyott.

De hogyan lehet valakiből varázsló? Ezt bizony Pipacska már nem tudta, és nem is volt senki, akitől megkérdezhette volna. Ezért aztán elhatározta, hogy pajtásokat keres magának. Hiszen a jó pajtás mindig segít, ha kell.

A nagy keresés közben rálelt a színes építőkockákra, s ahogy „egyik kockát a másikra rakta, a kockák egyszer csak felugrottak. Lett belőlük valami, se nem csikó, se csacsi – Kockapaci.”

Így kezdődik a két barát története, akik a mese folyamán csuda kalandokba keverednek, s még csudább teremtményeket ismernek meg: felhőelefántokat és felhőzsiráfokat, Nyuszi Gyuszit és Elefánt Elemért, vagy éppen a Zöldszakállú Manót, s közben persze megküzdenek a gonosz Pókhas Pállal. Az egyes fejezetek rövidek, frappánsak, a kísérő kérdések már a 3-4 éveseket is elgondolkodtatják, az esti közös meseolvasás pedig lebilincselő fejlesztőjátékká válik.
 

6/ 2017 - Díjazottak (4) Szavazz rám!

  2017.09.10. 14:55
Szeretjük ezeket a könyveket, mert képesek érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni és inspirálni őt.
16+
Solé Caroline: Szavazz rám!Írta:  

Kiadó: Móra Könyvkidó, 2017
Oldalszám: 128

Az emberi szükségleteket öt kategóriába lehet sorolni. Ezen az elméleten alapul most egy új valóságshow a televízióban: Az emberi szükségletek piramisa. Velem együtt 15 000-en veszünk részt a játékban, ám öt hét múlva már csak egyvalaki marad. De mit keresek én ebben az egészben?
 
Mondjuk azt, hogy Christopher Scottnak hívnak. Mondjuk azt, hogy tizennyolc éves vagyok. Hogy egy darab dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Végül is tök mindegy, hogy hívnak, hány éves vagyok. Én lettem a 12 778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.
 

6/1 MESÉL - Óvodásoknak

  2015.05.12. 11:44

 Dániel András: A kuflik és a nagy eső Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

 Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok Otfried Preussler: Torzonborz megjavul Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? ( és mi történt ott vele?) Boldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról 

 

6/2 MESÉL - Iskolásoknak

  2015.05.12. 12:24
Kisiskolásoknak
 Erdős István: Aprótörpe indiánok Czigány Zoltán: Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai Mirjam Oldenhave: Danny bá' és az eleven osztály
 
Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak Lackfi János: Kövér Lajos színre lép Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton  Sonja Kaiblinger: Scarry Harry 1. - Csapatban a szellem  Fekete István: Vuk  Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen - CD melléklettel  
 

 

7/1 SEGÍT NEKI - Óvodásoknak

  2015.05.12. 17:32
 
Rose Lagercrantz: A szívem ugrál örömében  Tóth Krisztina: Anyát megoperálták  Agócs Írisz, Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél  Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek ?  Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
 
Berg Judit: Hisztimesék
Agócs Írisz, Innes Shona: Az internet olyan, mint a pocsolya Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? - Ovis mesék Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi - Karácsonyi varázslat
 
Herbszt László, Finy Petra: Szárnyak és paták Eduard Petiska, Zdenek Miler: A világ leggazdagabb verebe Garmann nyara  Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó - Maja lázas

 

7/2 SEGÍT NEKI - Iskolásoknak

  2015.05.12. 20:44
 Gévai Csilla: Amíg utazunk Michael Ende: A sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspan-cslódítóbódítóka Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski: Világlátó - Térképkönyv

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek  Kuijer, Guus: Minden dolgok könyve Dóka Péter: Lila királylány  Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben

 

8/ SEGÍT NEKED

  2015.05.13. 08:35
  Mélanie Watt: Cidrimókus és a sötét Both Gabi: Kakaókatona és Tejhercegnő

Dr. Máté Gábor, Gordon Neufeld: A család ereje - Ragaszkodj a gyermekeidhez!  Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság - Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?  A. S. Neill: Summerhill - A pedagógia csendes forradalma  Kádár Annamária: Mesepszichológia - Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban  Kádár Annamária: Mesepszichológia 2. - Útravaló kényes nevelési helyzetekhez   Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő - Könyv a gyereknevelésről 

Vekerdy Tamás: Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked?  Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol   Szily László: Etetés

 

9/ FEJLESZT

  2015.05.12. 21:03

 Gévai Csilla: Amíg repülünk

Lackfi János, Vörös István: Apám kakasa  Lynn Huggins-Cooper: Találd fel magad! Varró Dániel: Akinek a kedve dacos - Mondókák apró lázadóknak Lori Lite: A dühös polip - Relaxációs mesekönyv Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző Böngésszünk együtt! - Játékos feladatgyűjtemény az évszakos böngésző könyvcsaládhoz 

 Illés Györgyi: Beszéd utca Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni

 

9/ RÁD TALÁL

  2016.05.28. 13:24

  Miklya Anna: Dühös nemzedék I. - Jonas és a szürke hadsereg David James Smith: Ha a világ egy falu lenne - Számok, tények, az életünk David Almond: Skellig - Szárnyak és titkok

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót