OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KÖNYVKRITIKÁK
KÖNYVKRITIKÁK : A szupermenők

A szupermenők

Murzsa Tímea  2015.05.30. 22:33

Írta: Réka Mán-Várhegyi. Tilos az Á Könyvek, 2015

Ez egy nagyon vicces lány naplója, akinek a szülei válófélben vannak, így az anya két lányával elköltözik gyönyörű budai polgári lakásukból egy lakótelepi 50 négyzetméteres panelbe.”

Mán-Várhegyi Réka neve ismerősen csenghet az olvasó számára. Az írónő két éve robbant be a köztudatba: 2013-ban elnyerte a JAKkendő-díjat a Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyvével, ezt pedig további elismerések követték, többek között ő képviselte hazánkat a 2015-ös Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. A szupermenők az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg.
 
„Írtam már felnőtteknek és gyerekeknek is, de tizenéveseknek ez az első könyvem.” – írja a szerző a fülszövegben.<

 


A szupermenők terjedelmes opusz, közel négyszáz oldalával a Harry Pottert és A Gyűrűk Urát ostromolja. De fenn tudja-e tartani az érdeklődést az első oldaltól az utolsóig?
 
A válasz egyértelműen igen. Mán-Várhegyi Réka ugyanis nagyon jó érzékkel használja az ifjúsági irodalom bevett sémáit és fűszerezi meg őket egyedi ízzel úgy, hogy csavarint egyet rajtuk. Amit így kapunk, az egy kifinomult humorú, szerethető történet, amellyel könnyen azonosulhat minden tini, akinek kicsit is nehéz a kamaszkora. És melyik tininek nem az?

A regény alapszituációja, hogy Marci (Szabó Marcellina, aki utálja a nevét, és még egy fiúnevet is jobban elvisel, mint a sajátját) szülei válnak, ezért az anya lányaival, Marcival és Helgával budai lakásukból elköltözik a világvégére, egy külvárosi kerületbe. Az írónő tökéletesen leírja a lakótelepi miliőt – a kockaházakat és a tipikus telepi arcokat: a házsártos öregasszonyt a lépcsőházból, a kicsit kotnyeles, de nagyon kedves dauerolt hajú szomszédasszonyt a kilencedikről. Adott tehát két tinédzser, akinek válnak a szülei, ráadásul iskolát kell váltaniuk és be kell illeszkedniük egy új közösségbe. Nem túl vidám sztori, azonban az olvasó mégsem szomorkodja végig A szupermenőket. És hogy miért nem? Azért, mert a történetet Marci naplójából ismerhetjük meg, aki egy nagyon fejlett igazságérzettel megáldott, jó humorú lány, de ezzel együtt mégis csak tinédzser, aktuális életszakaszának egyetemes és mindenki számára ismerős problémáival.

Mán-Várhegyi figurái különcök. Marci és újonnan szerzett legjobb barátja, Nihil nem illeszkednek a telepi gimi felszínes világába, ugyanis nem elég menők. Az osztály „arcai” Angéla és a Kitti, a két, egymásra kísértetiesen hasonlító, tapadós, harsány ruhákban villódzó lány. Marci underground zenei ízlése, zöld haja és Nihil pandamacira emlékeztető szemfestéke és fekete ruhái szöges ellentétei a Spuderka János Gimnáziumban megszokott kinézetnek. Nihil (polgári nevén Mavizer Laura) figurája egyébként az irónia csúcsa, mikor Marci megkérdezi, hogy a becenevén szólítják-e az osztálytársai, a következőt feleli: „Senki sem szólít így. Ettől függetlenül ez a becenevem.” (56.).

Ez a kis kiszólás nagyon jól jelzi, hogy menő és különc közös abban, hogy mindkettő valamilyen akar lenni – és ez így is van rendjén 16 éves korban. A két lány összebarátkozik az osztály eminensével, Pannival és Hajnival, a divatdiktátorral, aki egyedi öltözködése miatt szintén kilóg a sorból. Ördögi tervet eszelnek ki: menővé teszik Pannit, így mutatják meg – mintegy nevelő célzattal, hogy akárki lehet menő, és hogy ilyenformán a menőség tulajdonképpen semmit sem ér. Persze, emögött eleinte ott húzódik egy titkos, és talán saját maguknak sem bevallott vágy és kíváncsiság: milyen lehet nem kirekesztettnek lenni? A lúzer lányból a suli sztárja lesz, a suli legjobb pasija beleszeret, ezt már ismerjük – gondolhatnánk elsőre, azonban A szupermenők nem ennyire kiszámítható. A szerző egy csavarral lebontja a bevett képzetet, ezzel sokkal hitelesebbé téve a történetet. És sokkal „építőbbé” is. Mert bár Mán-Várhegyi Réka szerint „a gyerekek észreveszik, ha valójában nem szórakoztatni, hanem nevelni akarják őket”, de figurái mégis öntudatlanul üzennek valamit a fiataloknak: ha valaki rendben van magával, annál menőbb dolog nincs.

A rendben levésnek a kulcsa pedig nagyon nagy mértékben az önkifejezés és az önmagunkért való kiállás. A tinik világa ugyanis a darwini elvek alapján működik: aki nem elég erős, az lemarad. Az erő forrása pedig a tinédzserkor egyik alapvető mérföldköve, az önidentifikáció. A szupermenők több módot mutat be, hogy ez hogyan is történhet meg. Marci esetében a zene a legerősebb jellemformáló erő. Karaktere Meg Cabot – többek között A neveletlen hercegnő naplója és az Egy igazi amerikai lány szerzője − hőseihez hasonlítható: szociálisan érzékeny, kicsit furcsa, szeret olvasni és gitározni, legjellemzőbb tulajdonsága pedig, hogy remek zenei ízléssel rendelkezik. Mán-Várhegyi könyve igazi kuriózum ez utóbbi tekintetében. A The Clash-től kezdve Lou Reedig mindenféle ínyencség fellelhető a szövegben. Marci a történet szerint zenei műveltségét apjától örökölte, aki az Agyelszívók nevű banda tagja. A lány életében persze a szerelemnek is köze lesz a zenéhez, hogy hogyan, azt azonban nem árulom el. A zene mellett az irodalom kap még kiemelt helyet. Marcinak az irodalmi műveltsége elég vagány: Palahniuk Harcosok klubja, de a Galaxis útikalauz stopposoknak is az olvasmányai közé tartozik egy olvasókör révén.

Nagy előnye A szupermenőknek, hogy szervesen beépíti korunk technikai eszközeit. A Tumblr, a vlog, a blog és a facebook mind mint az önkifejezés és a kommunikáció leginkább kedvelt eszközei jelennek meg a kötetben. A négyes fogat (Panni, Hajni, Nihil és Marci) a napi kommunikáció jelentős részét a facebook-on végzi. Ennek révén a megrajzolt világ a fiatal olvasóknak sokkal otthonosabb és átélhetőbb lehet. A jelenre való reflektálás azonban nem csak ebben mutatkozik meg. Marci anyukájának reakciója a válásra a következő: jógázik, gasztroblogol és elkezd egészségesen étkezni. Az édesapa pedig mintha kapuzárási pánikkal küzdene. A kicsit sztereotipikus ábrázolás – nem alaptalanul – nagyon jó tükre annak, hogy mit sugall a média arról, mit szokott csinálni a válás után a nő, és mit szokott a férfi.

Mán-Várhegyi Réka legújabb kötete szórakoztató olvasmány. A szerző azt nyilatkozta, hogy nehéz volt írás közben megküzdeni azokkal a démonokkal, amik kamaszkorban gyötrik az embert. Ezek a démonok valahol mélyen ott húzódnak a szereplők sorsai mögött – a válás, kirekesztés, csúfolódás, a beilleszkedés nehézsége, a szülőkkel való problematikus viszony, a figyelemhiány („Rendben, a válás megviselte őket, és minden bajuk van, de KÖNYÖRGÖK, ÉN IS ITT VAGYOK!!!” (26.) – panaszolja egy ízben Marci), és még sorolhatnám. Ennek ellenére a regény élvezetes olvasmány, a finoman adagolt humor, a kamaszok önironikus beszólásai, a barátság, a szerelem, a háziállatok, a zene és a könyvek ugyanis valahogy mentőövet nyújtanak a problémák tengerében. Mert valahol tényleg ilyen a tinédzserkor. Egyszerre észveszejtően komoly és nevetnivalóan könnyű.

Murzsa Tímea
Forrás: uveghegy.com

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót