OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
ATI SOROZAT

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Ati világa

pagony.hu  2016.02.22. 16:07

Írta: Kiss Ottó

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó, 2013 
Illusztrátor: Hanga Réka
 
Kiss Ottó érzékeny szövegeiben a teljesen hétköznapi realitásból bomlanak ki apró lépésekben, rezzenésekben a legkomolyabb egzisztenciális kérdések. Sem elviccelve, sem elkomolykodva, magyarázva nincsenek, épp ettől nagyon-nagyon jók.

Építkezni nagyon tud, vagy inkább szőni, hiszen a történeteket szőni kell, mint egy finom, minden értelmezésre, olvasói gondolatra rezdülő pókhálót.

Az Ati mesékben az élők és a holtak mindennapi és mégis mágikus kapcsolata bomlik ki:
- az elsőben a nagypapa Atira hagyja a Holdba repítő autót,
- a másodikban a repülőtudományát az álom közvetítésével, 
- a harmadik mesében pedig a tükör mögül lép ki a múlt, egyenesen a kisfiú életébe. A tükör mögött lehet élet, de lehet halál is, a tükörkép nem csak az énnek a képe, hanem a másiknak is, aki továbbél bennünk, történeteknek, amik átfutnak az egyénen, és továbbszaladnak a jövőbe.

Ati és a holdvilág

kulturleny.wordpress.com  2016.02.22. 11:03
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 62

Sejtelmesség és titokzatosság rejlik a Holdban. No meg a Mennyország. Egy nagyon szép történet a halálról, az öregedésről, az elmúlásról. Ez a mese nem egyszerű esti mese, nem az, amelyet csak úgy lekapunk a polcról. Az Ati és a holdvilág Kiss Ottó Ati sorozatának első része. Ahhoz képest, hogy első rész, egyből egy nehéz témát vesz elő, ami nem más, mint a halál.

Azt, hogy ezzel a témával a gyerkőcök ne találkozzanak, nem lehet megakadályozni, hiszen vannak dédszüleik, nagyszüleik, kedvenc kis állataik. Ha pedig amúgy is mindenképpen beszélni kell róla, akkor azt csakis így érdemes.

A történet klasszikus meseelemeket tartalmaz (pl. hét lakat), mégis friss, üde és mai. Az ég a sok csillaggal, a Hold, amolyan misztikus, távoli valami, és annyi izgalmas dolog történhet arra, hogy szinte meglódul a képzelet, és hát valahol a Mennyország is arra található. Hogy mi van ott, és hogyan jutunk el oda, az évezredek óta foglalkoztatja az embereket. Itt ebben a mesében pedig, egy nagyon szép magyarázatot kapunk erre.
 

Ati és a holdvilág (1)

  2016.02.22. 15:00

A jóságos és kedves Ármin bácsi már egyedül él, nem megy soha sehova, napjai nyugalmasan telnek. A délelőttöket a házban tölti, a délutánokat az udvaron vagy a garázsban egy autót szerelgetve, az estéket pedig a háza előtti padon üldögélve, közben pipázgatva, nassolgatva és az eget nézve.

 

Itt ismerkedik meg vele az egyik nyaralása alkalmával ATI, az okos, érdeklődő és aranyos kisfiú, aki kíváncsi arra, hogy mi néznivaló van az égen, hiszen ő csak a holdat látja.
 
Ármin bácsi pedig elmesél neki egy érdekes történetet arról, hogy miért látjuk sárgának a holdat, hogy ki az, aki meggyújtja a holdlámpákat, és hogy miért teszi mindezt.
Aztán pedig egy régi emléket elevenít fel, amelyből kiderül, hogyan lehet autóval utazni a holdra…
 

Ati és a holdvilág (2)

  2016.02.22. 20:15
Ati tűnődve nézett az égre.

     – Abban az időben sokat jártam a nagyapámékhoz – folytatta Ármin bácsi. – Három utcára laktak tőlünk, és én majdnem mindennap meglátogattam őket. Nagyanyám finom kalácsot tudott sütni, nagyapám pedig a garázsban egy különleges, régi fajta autót őrzött. Bármikor beleülhettem, beindítani azonban nem volt szabad. Aztán egyik este, amikor hazaértem tőlük, furcsa érzésem támadt. Lefeküdtem, mint máskor is, elaludtam, de az álmom teljesen valóságos volt. Egészen közelről láttam a holdat.

Egy fehér ruhás, hosszú hajú lány állt a szélén, és két szikrázó csillagszórót tartott a kezében. Azokkal integetett, hogy menjek fel hozzá. Mentem volna én, csak nem tudtam, hogyan. De akkor egyik pillanatról a másikra nagyapám különleges autójában találtam magam. Ő vezette, én mellette ültem. Suhantunk a lány felé az űrben. Nagyon gyorsan haladtunk, mégis éjfél lett, mire odaértünk.

A hold szélénél lelassítottunk és leparkoltunk. A fehér ruhás lány bemutatkozott, megölelte nagyapámat, utána engem is, és két puszit adott az arcomra, amitől igencsak elpirultam. Nagyon hálás volt, amiért én is meglátogattam. Megköszönte, és azt mondta, sajnálja, hogy most nem maradhatok nála. Azzal nagyapám felé fordult, az egyik csillagszórót a kezébe nyomta, és megkérte, hogy segítsen neki meggyújtani a holdlámpákat.
 

Ati és a holdvilág (3)

  2016.02.22. 20:23
Beléptek az utcai ajtón. Ati néhány alkatrészt pillantott meg az udvaron.

    – Már csak azokat kell beépítenem – magyarázta Ármin bácsi, miközben nyitogatta a garázsajtón a lakatokat. Hét darab volt rajta.

     Gyönyörű, régi fajta autó állt a garázsban. Olyan, amilyeneket csak a filmekben látni, amilyeneket már senki sem használ, de ennek azért mégis mindene új volt. Ati a szélvédőüveg mögött fekete kormányt és piros bőrüléseket látott. Az autó oldalán pótkerék volt, a szép ívű sárvédők alatt ugyanolyan vékony kerekek pihentek, ezüstszínű küllők ragyogtak bennük. A fiú úgy érezte, a két hatalmas első lámpa őt figyeli.
 

Ati és a holdvilág (4)

  2016.02.22. 20:31
Eltelt egy év. Közben sok minden történt a világban, és sok minden történt Atival is, de amikor a szüleivel újra eljött a városba, az első útja Ármin bácsihoz vezetett.

Még csak délután volt, nem látott senkit a padon. Megnyomta a kapucsengőt, Ármin bácsi helyett azonban egy kövér ember nyitott neki ajtót.

      – Hát te ki vagy? – nézett rá a kövér ember.

      – Ati! – mondta Ati. – És Ármin bácsit keresem!

      – Ármin bácsit? – kérdezett vissza a kövér ember. – Ő már nem lakik itt.

      – Hát akkor hol lakik? – nézett fel rá Ati.

      – Elköltözött – felelte a kövér ember. – De mit is mondtál, hogy hívnak? 

      – Ati – mondta megint Ati.

      – Na, akkor gyere csak beljebb! – engedett utat neki a kövér ember. 
 

Ati repülni tanul

kulturleny.wordpress.com  2016.02.22. 11:06
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 52
 
Kiss Ottó Ati repülni tanul című kötete az Ati-sorozat második része. A szerző az első kötet fajsúlyos témája után kicsit lazít a dolgokon, de a gyerekek számára egy ugyanolyan érdekes témát vesz elő, ami nem más, mint a  repülés . Igaz, ezt a témát, már az első kötet is érintette, hiszen akkor Ati a Holdra utazás rejtelmeit kutatta, most viszont nem bolygóközi utazást tervez. Könnyedén szállni a széllel, suhanni a felhők között, madártávlatból látni a világot, eggyé válni a léggel, zuhanni majd felemelkedni, arcodon érezni a szabadságot, ki ne álmodott már erről, és hogy ne álmodna erről egy kisfiú.
 

Ati tükör mögött

  2016.02.22. 11:12
Kiadá éve: 2015
Oldalszám: 40

A szerző korábbi mesekönyveiben megismert kisfiú, Ati (Ati és a holdvilág; Ati repülni tanul) ezúttal keresztanyjával kapcsolatos emlékeit eleveníti fel, amikor az megbetegszik.

Ati visszaidézi az előző nyarat, amikor két felhőtlenül boldog hetet töltött vidéken. Sokat játszottak és nevettek a keresztapjáékkal, és a keresztanyja minden este mesélt neki, méghozzá könyv nélkül. Sőt, még az előszobai csodatükör mögött lévő rejtekhelyet is megnézhette, ahol egy rokonuk a második világháború idején bujkált.

A vakáció utolsó napjaiban hazaérkezett az unokatestére, Erika is, akivel aztán remekül eljátszottak, bújócskáztak, bevonva a család kedvencét, Berber kutyát is.

A Hanga Réka színes, egészoldalas illusztrációival kísért, olvasmányos történet, melynek végén a keresztmama meggyógyul, a 6-8 éves gyerekeknek ajánlható.

Amit látunk, az nem biztos, hogy van, és ez fordítva is igaz: nem mindent látunk, ami létezik – mondja Ati keresztapja. A fiú nagyon szeret náluk lenni, ráadásul abban a házban egy valódi rejtekajtós búvóhely lapul. Egy téli napon, amikor Ati visszaemlékezik a családi legendákkal és játékkal teli vidéki nyárra, ráébred, hogy keresztapja megállapítása nemcsak a rejtekhelyről szólt. Legalább annyira a Svájcban élő Géza bácsiról és Erikáról, Ati unokatestvéréről is. Múlt és jelen, emlékek és tükörképek fonódnak egybe a fiú titkokkal teli világában, ahol a boldog befejezés csak valaminek a kezdete. 

Az Ati trilógia záró kötete Hanga Réka illusztrációival vágyott gyerekkorunk bensőséges, mesébe illő tereibe vezet vissza.

Kiss Ottó könyve a klasszikus mesekönyvek hagyományát eleveníti fel: a főszereplő kisfiúnak és családjának története hétköznapinak tűnik, de valójában tele van titkokkal és kérdésekkel. A különböző idősíkok (Ati és a nagypapa gyerekkora) és dimenziók (álom és valóság) könnyedén épülnek egymásra.

Kiss Ottó sejtet, titkokat villant meg és kérdések feltevésére ösztönöz. Mindezt bensőséges, lírai hangon.

 

Ati világa - 1. Ati és a holdvilág

Pogrányi Péter  2016.08.16. 00:52
Írta: Kiss Ottó, illusztrálta: Hanga Réka.  Cerkabella Könyvkiadó, 2013., 62 oldal
 
A szép elmúlás meséje

Örök misztérium az a mindannyiunk által átélt, mégis alig elmesélhető folyamat, ahogy az ébredező gyermeki tudat elkezdi feltérképezni a felnőttek világát mozgató kedves-rút szörnyeket, a halált és a szerelmet. Az első találkozás velük mindenképpen meghatározó marad egész életünk során, onnantól kezdve pedig akarva-akaratlan foglalkozunk velük, de kiismerni őket sosem vagyunk képesek. A tőlük való félelem, az irántuk való vonzalom aránya kiadja azt a képletet, ami meghatározza személyiségünket.

Kiss Ottó meséje elsősorban az elmúlásról szól: ami nemcsak attól válhat széppé, hogy méltósággal, őszintén viseljük, de attól is, hogy derűs nyelven szólítjuk meg, derűs nyelvet használunk, amikor beszélünk róla. Főként ettől: a rémisztő halál éppen a mesék világában válhat – költői allegóriák erejénél fogva – olyan eseménnyé, amitől nem félünk, amivel megbarátkozhatunk.
Nincs miért félnünk tőle, hiszen természetes, ahogy a születés és a szerelem is: éppen csak a megfelelő szavakra van szükségünk, hogy ezeket a csodákat úgy tudjuk átélni, ahogy kapjuk őket.
 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót