OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
HISZTIMESÉK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT ÉS TÉMÁNKÉNT

   
&n&l

Az én-tudat kialakulása

Polgár Nagy Ágnes   

A gyermek és a szülők életében nagy fordulópont a két év körüli életkor. Sok anya kétségbeesetten panaszkodik, hogy gyereke dacossá, öntörvényűvé, kezelhetetlenné vált és sok az összeütközés, harc közte és a gyerek között. A háttérben egyrészt az életkori tényező, az én-tudat kialakulása, másrészt a szülők és a gyerek közötti karakterbeli különbségek vagy hasonlóságok állnak.


A gyermek 2-2,5 éves kora körül már megéli, hogy teljesen különálló lény az anyjától és külön akarattal is bír. Ezt az akarati tényezőt szeretné gyakorolni, ismételni, melynek megjelenése az „egyedül akarom” és a „nem-et” mondás sűrű egymásutánisága. A gyermek élvezi ezt az új, önálló létet, hogy ő is akarhat illetve képes csinálni dolgokat egyedül. Nehézség viszont abból adódik - és „hisztit”, dacot eredményez -, ha ez az akarat, önállóság nem tud kibontakozni, mert a szülők ellenállásába ütközik, vagy a gyerek képességei még nem teszik lehetővé a megkezdett tevékenység kivitelezését.

 

A hiszti az én-tudatot építi    

 

TARTALOM (1)

   
 

TARTALOM (2)

   
 

TARTALOM (3)

   
 

A szülők rémálma: a hiszti

gyermekpszichologus.blog   
 
Nincs is annál kellemetlenebb érzés, amikor a boltban gyermekünk rázendít egy jó kis hisztire, mert mi nem vagyunk hajlandóak neki ebéd előtt csokit venni. A gyerek feje kezd vörösödni, anyu feje szintén, az emberek meg a bajszuk alatt morognak, milyen rossz anya már az ilyen. Javaslom, kis időre cseréljenek az anyával, és próbálják megoldani a helyzetet, ha ők olyan nagyon okosak…

De azért nem minden hisztinek tűnő viselkedés az a klasszikus értelemben vett hiszti. Talán először egy éves kor körül lehet megfigyelni egyfajta szülőmanipuláló viselkedést. Sok kisgyerek ilyenkor előszeretettel ütögeti a fejét a földbe, karmolássza, harapdálja önmagát, a szülő pedig kétségbeesve rohan és igyekszik mindezt megakadályozni. Én személy szerint egy hangos „Szösz!” kiáltással hívtam fel magamra a figyelmet, majd mindenki fejvesztve rohant, hogy kiszedje a szöszt a számból. Aztán egy idő után anyámékban felmerült a kérdés, vajon mi történne, ha nem jönnének. Legközelebb az ajtófélfa mögé bújva lesték a reakciómat. Én néhány percig a szösszel a számban figyeltem, mikor jön már valaki, majd szépen kiköptem.

Azt hiszem ez a rövid kis történet nagyjából megmagyarázza az ilyen kiskori viselkedés okát, ami nem más mint a figyelemfelkeltés. Nyilván azért a gyerkőc testi épségére oda kell figyelni, de ha nem szaladunk fejvesztve minden alkalommal, abba is marad hamar.
 

Éljük túl a dackorszakot!

nlc.hu   
Vekerdy Tamás: Éljük túl a dackorszakot!A hajdani szovjet pedagógia szerint dackorszak csak az imperializmusban van – a szocialista gyermek harmonikus! Hát… ez tévedés. Dackorszak van, és megjelenése összefügg az ÉN kimondásával.

Jung szerint az én első szava a NEM! Nem vagyok azonos! A kisgyerek még egynek érzi magát az édesanyjával, ám eljön a pillanat, amikor már nem azt mondja, hogy a Palkó labdája, hanem azt, hogy az ÉN labdám. Ebben a pillanatban megjelenik a “szembefordulás”, a leszakadás, a dac, az akarás az akarásért. Nem tudom még befűzni a cipőmet, de ÉN akarom befűzni! Vagy éppenséggel be tudom fűzni, de NEM akarom!

Az addig engedelmes kisgyerek földhöz veri magát, ha nem az történik, amit ő akar, esetleg leszegett fejjel, beharapott ajkakkal hallgat. Még akkor is szembefordulhat a szülővel – sőt önmagával is –, ha arra biztatják, amit korábban ő maga kívánt. Számára ugyanis most nem az a legfontosabb, hogy mit is akar, hanem az, hogy az akaratban gyakorolja magát. Közben maga is szenved attól, hogy ilyen “undok kis béka” lett, és legbelül nagyon vágyik arra, hogy a szülei becézgessék, szeretgessék. Ezt kimutatni azonban nem képes – csak az a nagy megnyugvás árulja el, ami az undoksága ellenére megnyilvánuló anyai és apai kedvesség láttán ömlik el az arcán.

A dackorszakban lévő gyerek ragaszkodik a szokásokhoz, új dolgot csak akkor fogad el, ha arra maga jött rá, ő találta ki – akkor viszont makacsul követeli. A szülőnek ebben a nehéz időszakban nem volna szabad új helyzetekkel megterhelnie őt, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor legyen tisztában azzal, hogy a gyereket ez nagyon igénybe veszi lelkileg, és türelmes kedvességgel segítsen neki levezetni az ebből fakadó feszültséget.
 

Határfeszegetés és idegtépés: ahogy arra csak egy gyerek képes

parokia.hu   
 
Az újdonsült szülők rémálmává válhat a köznyelv által dackorszaknak bélyegzett időszak valamikor két-hároméves kor táján, de lehetőséget is adhat arra, hogy megértsük gyermekünk működését, amely ezenfelül önmagunk jobb megértéséhez is elvezethet.

Az elég jó szülő szinte már a bölcsőben elkezdi az „igen” és „nem”, „szabad” és „nem szabad” kifejezések értelmét elmélyíteni gyermekében. Itt jegyzem meg, hogy nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint a korlátok, azaz a határok kijelölése negatívan hatna gyermekünk személyiségének fejlődésére. Éppen ellenkezőleg! Ha azok világosak, a biztonság érzetét adják gyermekünknek.

„Bármit megtehetek, mert az én világomban vagyok, ahol engedélyem van erre.”
A korlátok hiánya azonban szorongáshoz vezet:
„Tényleg elmehetek addig?” „Hozzányúlhatok?”
A probléma a tiltott dolgok feszegetésével kezdődik.
 
Mi váltja ki a gyermekből ezt a viselkedést?
 
Kezdjük az elején.
 

Hogyan kezeljem a dackorszakot?

gyermekpszichologus.blog   
sayingno.jpgMire a szülés utáni első év fáradalmait kipihenné a szülő, újabb nehézségként jelentkezik a kisgyermekek első dackorszaka. Hirtelen, minden átmenet nélkül jön, és sokszor ijesztő hisztikkel, érthetetlen ellenállásokkal találjuk szembe magunkat. Mielőtt kétségbe esne, tudjon meg többet róla!
 
Az első dackorszak egy és három éves kor között jelentkezik. Sokszor egyik napról a másikra hirtelen jelentkezik az érzelmi túlfűtöttség, mely nemcsak a szülő, hanem a gyermek számára is terhes. Rendszertelenül, indokolatlanul és gyakran tiltakozik, ellenáll.  Olyan érzés ez, mintha az eddig tündéri kisbaba hirtelen kifordulna magából, és kisördöggé válna.
 

Kinek szól a hiszti? Már megint hisztizik

Törösné Fehér Ildikó   
A többnyire 2-3 éves korban megjelenő és gyakran tizenéves korig is tartó érzelmi viharok nagyon meg tudják keseríteni a család életét. De miért hisztizik a gyerek, és hogyan kezeljük ezeket a váratlan vagy sokszor már nagyon is kiszámítható reakciókat?

„Tehetetlenségi nyomaték”

Az „akarok akarni, akarok nem akarni” korszak az én tudat kialakulásával függ össze. A gyermek kezdi megtapasztalni önmagát, mint önálló individuumot, a cselekvésein keresztül. Az én teszem, tehát én vagyok kezdeti próbálkozásai gyakran megbicsaklanak még a mozdulatok koordinációján, a tárgyak, ruhadarabok „engedetlenségén”. Ilyenkor jön a kétségbeesett, dühös sírás, csapkodás, a segíteni kész kezek ellökése. A tehetetlenség érzést csak fokozza, ha szidás, negatív ítélet is jár a kudarchoz. A szülőnek ezekben az esetekben elismerően, tapintatosan kell viselkednie, hogy ne törje le a kísérletező kedvet, ne a kudarc épüljön be a gyermek önmagáról kialakított képébe.
 

Mit kezdjünk az akaratossággal? - Pszichológiai útmutató + dacszelídítő mesék

   
Deliága Éva - Lovász Hajnalka - Mit kezdjünk az akaratossággal?Írta: Deliága Éva, Lovász Hajnalka
Illusztrálta: Várkonyi Mária
Kiadó: Kulcslyuk Kiadó, 2017
Oldalszám: 108

A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény.

Deliága Éva évtizedes pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján állította össze azt a módszercsokrot, amelyet már több száz család tesztelt és igazolt vissza. A dackorszakon is túlnyúló, óvodás- és kisiskoláskorban megnyilvánuló akaratosság szelíd feloldására szolgáló eszköztár kialakításánál figyelembe vette, hogy az eltérő személyiségű szülőknél és gyermekeiknél szituációtól függően más-más megoldás működhet.

Lovász Hajnalka finom humorral átszőtt, kalandos meséin keresztül pedig szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja. Lehetséges mintát kapunk néhány jellegzetes probléma kezelésére, amellyel sok szülő szembesül a mindennapok során.

A pedagógus szerző nagy beleérzéssel és gyöngédséggel segíti a helyzetek empatikus megoldásában az olvasó felnőttet - és a mesék kis hallgatóját.
 

A hiszti - Szülők kézikönyve

   
Írta: Dr. Fekete Barbara
Szakmailag ellenőrizte: Dr. Fekete Karolina
Illusztrálta: Haui József
Kiadó: Szalay Könyvkiadó, 2008
Oldalszám: 64
 
Bevezető

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy az eddig rendesen viselkedő és jólneveltnek hitt csemetéje - amennyiben nem történik az, amit ő szeretne - egyik pillanatról a másikra a földre vágja magát, üvölteni kezd, vagy éppen rongybabaszerűen csüng az anyja kezében.

Ez általában valamilyen hivatalban, postán, ismerős boltban vagy a város főterén történik.

Ilyenkor a szegény kismama szégyentől piros arccal próbálja a gyereket elvonszolni a tett színhelyéről, mentegetőzve, hogy az ő gyereke nem szokott ilyet csinálni.
 

Babaróka kertje

   
3-5 éveseknek

Hogyan éljük túl, ha nem jön álom a gyerek szemére? Miért hisztizik? Mit csináljunk, ha a kicsinek nagyon hiányzik az anyukája, ha éppen nincs otthon?

Babaróka meséiben lehetünk hisztisek, fáradtak, mérgesek, veszekedhetünk is, hiszen ez is az élet része. A dackorszakos gyerekeknek tükröt mutat, a szülőknek pedig megnyugvást hoz: akkor sem dől össze a világ, ha néha elveszítjük a türelmünket. Idővel együtt megtanuljuk kezelni a nehéz helyzeteket, akkor is, ha az adott pillanatban kilátástalannak tűnnek. Levezethetjük a gyerekekkel együtt a feszültséget, majd találhatunk megoldást is a felmerülő problémákra. Minden fejezet a feszültség feloldásával végződik.

Illusztrálta: Egri Mónika
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 56
Megjelenés: 2018. november 08.
 
Babaróka már tudja, milyen a kölyökőrző, és milyen az, ha Mamaróka visszamegy dolgozni, de a világ ennél még sokkal több kihívást és izgalmat tartogat.
 
Babaróka látogatóba megy Kiscicáékhoz, de Kiscicáéknál semmi sem olyan, mint otthon. Mások az illatok, mások az ízek, mások a szokások - de attól még játszani nagyon jól lehet együtt! Babaróka nem akar aludni - sötét van, szomjas, éhes, nem jön álom a szemére - csoda-e, ha Mamaróka türelmetlen?
 

Ha mérgesek az állatkölykök - mondókák

   
2 éves kortól
Írta: Regina Schwarz
Illusztrálta: Eva Muszynski
Fordította: Tóth Krisztina 
Kiadó: Scolar, 2017
Oldalszám: 14
 
Bájos illusztrációkkal ellátott lapozó a legkisebbeknek a mérgelődő és hisztiző állatkákról, Tóth Krisztina magyarításában.
 
A kedves rajzok és a ritmikus, mondókaszerű versek miatt akár már egyéves kortól is örömmel nézegethető, mesélhető.
 
 

Hisztimesék

   
2-4 éveseknek
 
Írta: Berg Judit
Illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Ecovit Kiadó, 2010
Oldalszám: 36
 
Hisztizik a kisgyerek - nem akar öltözködni, ebédelni, rendet rakni, vagy éppen csak fel szeretné hívni magára a figyelmet.
 
A kiscsoportos Zsófi folyamatosan hisztizik: óvodába menet, játszótéren, reggelinél. Ő maga is belefárad, de még a környékbeli madarak is csiripelés helyett mogorván, füldugóval várják, hogy reggel elinduljon az oviba.
 

Hisztimesék - Mese Hiszti manóról

Balkuné Szűcs Emese - tanácsadó szakpszichológus   
Hogyan tanítsuk gyermekeinket érzelmeik szabályozására? – Mese Hiszti manórólHogyan tanítsuk gyermekeinket érzelmeik szabályozására?
 
Örök hálával tartozom Berg Judit meseírónak Hiszti manó alakjáért, aki nemrég komoly segítséget jelentett számomra. Egy négyéves kislány felügyelete során gyakran előkandikált valamelyik sarokból, gúnyos vigyorral szája szegletében:

„Itt van az én legjobb barátom, aki mindig új játékot követel, és ha nem kapja meg, dühöng!”

Első osztályos lányom – megérezve a vihar előszelét – előre figyelmeztetett:
„Vigyázz, anya, jön Hiszti manó!”
 
És ő valóban megjelent, hogy örüljön a különböző toporzékolásoknak. Hiszti manó ugyanis azokat a gyerekeket szereti, akik nem fogadnak szót a szüleiknek, és bárhol képesek elveszíteni az önkontrollt. Ezt a vonzalmát azonban egyetlen gyermek sem viszonozza. Sőt, ha jól viselkednek, képesek véget vetni a csúf kis manó érdeklődésének.
 

Hisztimesék + HISZTI Minitréning szülőknek

   
https://www.lira.hu/upload/M_28/rek1/606/1561606.jpg
 
Írta: Berg Judit, Pethő Orsolya
Kiadó: ECOVIT KIADÓ
Megjelenés: 2018. november 19.
 
Berg Judit Hisztimesék kötete a gyerekeknek, Hiszti című új könyvünk a szülőknek segít átvészelni a dackorszakot. Ha eleged van a hisztikből, ha fogalmad sincs, mit kezdjél velük, ha már mindent kipróbáltál, de semmi sem az igazi, ha a gyereked kirohanásai megmérgezik a családi légkört, vagy ha még előtted áll mindez, de azt csiripelik a madarak, hogy jobban teszed, ha a legrosszabbra készülsz, akkor neked szól a könyvem.
 

Kishúgot akarok!

   
2-4 éveseknek
Kishúgot akarok!Írta és illusztrálta: Tony Rpss
Kiadó: Pozsnyi Pagony, 2006
Oldalszám: 24
 
" - Testvéred fog születni - mondta a király.
- Juj de izgi! - örvendezett a kis királylány. - Kishúgot akarok!"
 
A kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) valamit mindig NAGYON AKAR - ebben a mesében például egy kishúgot. Hiába győzködi az egész királyi udvar, a tengernagytól a kancellárig, hogy egy kisöcsi éppen olyan jó, mint egy kishúg, a kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) hajthatatlan. De nem történhet minden úgy, ahogy szeretnénk...
... és ezt még egy kis királylánynak is meg kell tanulnia.
 
"Még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek ne tetszett volna"- írta egyik méltatója a kis királylány-sorozatról. És Tony Ross könyvei valóban ilyenek - ha valaki egyszer megismerkedett és megbarátkozott velük, egész biztosan várni fogja a folytatást.
 

Lámpalány meséi - történetek rossz alvókról

   
4 éves kortól
Írta: Finy Petra
Illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn
Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft, 2008
Oldalszám: 40
 
Lámpalány kis rövid történeteket mond el a könyv főszereplőjének a 4,5 éves Rufusz Rafaelnek, aki hol ezért, hol azért nem tud elaludni. 
 
Megtudhatjuk, hogy mi mindentől is félünk gyerekként, és végül is mire milyen magyarázatot ad lámpalány. Imbolygó árnyékok, közeledő mikulás, gyanús függönymozgások... mind-mind ismerős lehet a saját gyerekkorunkból is.

 

Mese a kisfiúról, aki mindig mindent félbehagyott és más történetek

   
3-5 éveseknek
Illusztrálta: Faltisz Alexandra
Kiadó: Ciceró, 2012
Oldalszám: 44

A „nem akarom” történetekből nem lehet kifogyni. Mindig van miről, kiről és kinek mesélni.

A mese a kislányról, aki nem akart felnőni szerzőjétől íme újabb tíz mese kezdő és haladó toporzékolóknak.

Tartalma:
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?