OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Klasszikusok fiataloknak

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Huckleberry Finn

  2019.03.31. 23:23
Mark Twain - Huckleberry Finn
 

Kalandos vakáció - Az Északi Park felfedezése

  2019.03.31. 22:28
Írta: Aszlányi Károly
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 224
 
 
 
A Felfedezők öttagú társasága fogalom a suliban. Némi töprengés után vakációjuk két hetét osztálytársuk, a "báró" papájának sápvári birtokán töltik. Ennek során mozdonyt vezetnek, porrá zúznak egy autót, találkoznak az ősök szellemével, megverik az urasági inast és még számtalan kalandban van részük.
 
Ezután döntenek úgy, hogy a téli szünetet is együtt töltik, ezúttal egy alpesi síparadicsomban. Itt sem kerülik el őket az izgalmak, és újra találkoznak a "báró" húgával, Xénia baronesszel. És ez - nem véletlenül - újabb galibákat okoz...
 

Kököjszi és Bobojsza

  2019.03.31. 23:16
Török Sándor - Kököjszi és BobojszaÍrta: Török Sándor
Illusztrálta: Makoviczki Dóra
Kiadás éve: 2020
Illusztrálta: Kondor Lajos
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 168
 
Andris szerencsés kisfiú: két törpe is tündéri keresztapaságot vállal mellette. Szüksége is van a varázslatos társakra, mert egy kisgyereknek néha nem egyszerű eligazodni a felnőttek szabályai között.

A vékony hangú Kököjszi és a vastag hangú Bobojsza selyemvitorlás, zászlós, lámpásos kis hajójukon, a Szent Kristófon jelennek meg esténként a kisfiú szobájában, s viszik magukkal csodás kalandok felé, az Időkirály birodalmába, az Emlékezés szigetére.

A két törpe és Andris barátságának örökszép történetén számtalan gyerek nőtt fel. Török Sándor klasszikus meseregénye most Makoviczki Dóra színpompás illusztrációival jelenik meg.
 
 

Mary Poppins (3) a Cseresznyefa utcában

  2019.03.31. 23:22
Írta: P. L. Travers
Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
Illusztrálta: Mary Shepard
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 137
 
Mint már a Mary Poppins a Parkban című kötetben, a csudálatos Mary itt sem megy el, illetve jön vissza, hanem ott van, ezúttal is a Cseresznyefa utcában, a Banks család otthonában, a megszokott környezetben – és itt is éppolyan csudálatos dolgok történnek Mary Poppins jóvoltából, mint az előző kötetekben.
 
Szent Iván éjszakáján földiekkel játszó égi tünemények népesítik be a parkot, és Mary Poppins most is méltóságteljesen, higgadtan vezérli különösnél különösebb kalandokra a Banks gyerekeket.
 

Mary Poppins (1) a parkban

  2019.03.31. 23:22
Írta: P. L. Travers
Illusztrálta: Mary Shepard
Fordította: Borbás Mária
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 204
 
Vajon mi minden történik ebben az új kötetben Mary Poppinsszal, a Banks gyerekekkel és a többi régi, kedves ismerőssel a Cseresznyefa utca 17-ben meg a parkban?

Mary mérges-morgós-zsörtölődős természetével bearanyozza valamennyiük életét. Ezek a történetek szakasztott olyan csudálatosak és mindig nagyon elbűvölőek, mint mindaz, amit ez az immár világhírű "dadatündér" az előző kötetekben véghezvitt.

A hattyúvá vált libák, a megelevenedett porcelánszobrok, a szerencsés szerda eseményei, a mesekönyvből kilépő gyerekek, a parkbéli Park és az önálló életre kelt árnyékok - megannyi feledhetetlen kaland.
 

Mary Poppins (2), a konyhatündér

  2019.03.31. 23:19
Írta: P. L. Travers
Fordította: Borbás Mária
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 148

Nagy a gond a Cseresznyefa utca 17-ben! A Banks házaspár üdülni indul, és Brill néni, a szakácsnő is sürgősen elutazik, mert beteg unokahúgát kell istápolnia.

Mi lesz a Banks gyerekekkel?
Ki főz nekik ebédet, vacsorát?
Nem kell sokat találgatni - Mary Poppins, mint mindig, most is a helyzet magaslatán áll, és egy héten át olyan ebédeket-vacsorákat sikerít, hogy a királynő is megnyalhatná utánuk az ujját!

 

Mi, szemüvegesek – Hetedhét tengeren

  2019.03.31. 22:35
Írta: Fehér Klára
Illusztrálta: Marton Magda, Mészáros Márta
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 232
 
Az örökifjú, angyali humorú Fehér Klára ebben a két kisregényében is nagy-nagy szeretettel, odafigyeléssel rajzolja meg a 8-10 éves gyerekek mindennapi gondjait és a mese iránti vágyukat.
 
 
"Erre - mondta az egyenruhás bácsi, és a lépcső felé irányította Évit. Évi szelíden és engedelmesen ment, kísérője nem gondolt semmi rosszra, lazábban fogta Évi csuklóját. Ebben a pillanatban Évi kirántotta a kezét, és rohanás, le a lépcsőn, ki az épületből. Az egyenruhás bácsi meglepetésében nagyot nézett, azután bemondott valamit a CB-rádiójába. Évi pedig közben eltűnt a tömegben..."
 

Mogyoró

  2019.03.31. 22:48
Szalay Lenke - MogyoróÍrta: Szalay Lenke
Illusztrálta: Réber László
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 200

Mogyoró apró növésű, pöttömnyi kislány, ám ennek a nyolcéves lánygyereknek óriási meleg szíve van. S ebbe a nagy, érző szívbe belefér a világ minden gondja-baja. A kis vakarcs minden igyekezetével segíteni próbál a bajbajutottakon, enyhíteni a gondokon. Mindenütt ott van, ahol történik valami, s főleg ahol szükség lehet az ő leleményességére, kedvességére. Segít a bevásárlószatyrot cipelő háziasszonyon, a kóbor kutyán, az árvízkárosultakon...

Barátságos, szolgálatkész, de nem tolakodó, ügybuzgalma nemegyszer megmosolyognivaló, ám senkinek nem terhes.

Közben mulatságosabbnál mulatságosabb kalandokba bonyolódik, de ő a legnehezebb helyzetekben is feltalálja magát, s a történet végére nem csak tapasztalatokban lesz gazdagabb, de magasabb is. Öt centit nő...
 

Mogyoró kinövi a kabátját

  2019.03.31. 22:48
Írta: Szalay Lenke
Illusztrálta: Réber László
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 310

A kékszemű, fitos Mogyoró, akit az olvasó már ismerhet a szerző korábbi regényéből, két évvel idősebb és öt egész centiméterrel nagyobb lett, amióta nem találkoztunk vele – és ez igazán nagy jelentőségű esemény egy olyan kislány életében, aki mindig a legkisebb volt az osztályban. De ne vágjunk az események elébe…

Ez a rohamos növekedés egy nyári szünidő eredménye. Mogyoró ugyanis a nagyinál nyaral a Balatonon. Számtalan mulatságos kaland esik meg vele, számtalan bonyodalom származik sedreségéből, sőt néha túlságos buzgalmából is.
 

Mondák és mesék

  2019.03.31. 22:41
Írta: Móra Ferec
Illusztrálta: Reich Károly
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 224

Móra Ferenc az ifjúsági irodalom klasszikusa e monda- és mesefüzérben a magyar történelem jeles eseményeinek és szereplőinek szájról szájra szálló történeteit foglalta össze és írta meg a gyerekek számára.

Az eredetmondák (mint pl. a Rege a csodaszarvasról vagy a Hadak útja), a híres Mátyás király anekdoták, a kuruckor hőseinek legendás cselekedetei csakúgy sorra kerülnek ebben a gyűjteményben, mint az egyszerű, furfangos emberek kalandos, csattanós történetei.
 

Münchhausen - Don Quijote - Gulliver

  2019.03.31. 22:37
Erich Kästner - Münchhausen - Don Quijote - Gulliver
 

Négyen meg a béka

  2019.07.07. 21:16
Írta: Fehér Klára
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió, 2019
Oldalszám: 210

A három Bartal gyerek - Jutka, Karcsi, Öcsi - alig várja már a nyarat. Fiatal nagybátyjuk, Palkó, táborozni viszi őket egy Balaton-parti üres telekre. A vakáció csodálatosnak ígérkezik, hiszen ők négyen olyan jól megférnek egymással. Csak az ötödik, csak arra ne kellene gondolniuk!

Jutkának ugyanis meg kellett hívnia egyik osztálytársnőjét, méghozzá éppen a Békát, akit a legkevésbé szeret. Szerencsére mindössze egy hétről van szó, majd csak kibírják valahogy. De még el sem telt az egy hét, a Bartal gyerekek éjszakai tanácskozást tartanak a Béka ügyében...

Fehér Klára kedves, fordulatos regénye - amely évtizedeken át hiányzott a magyar könyvpiacról - nyomon követi a vakáció boldog hétköznapjainak apró-cseprő eseményeit, s beszámol arról a bontakozó barátságról, amely az idegen kislány és a táborozó testvérek között szövődik.
 

Nils Holgersson csodálatos utazása

  2019.03.31. 22:38
Írta: Selma Lagerlöf
Fordította: G. Beke Margit
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 408

Volt ​egyszer egy fiú. Olyan tizenkét éves forma, hosszú, sovány és szöszhajú. Sok hasznát nemigen látták, főképpen aludni és enni szeretett, no meg – rossz fát tenni a tűzre.

Egy vasárnap reggel szülei a templomba készültek, ő meg ingujjban ült az asztal tetején, és arra gondolt, hogy ez így éppen jól adódik: apja, anyja elmennek, és ő egész délelőtt a maga ura lesz.
„Leakasztom apám puskáját, és lövöldözök majd!” – gondolta.
Az apja már indulni akart, de mintha kitalálná a gondolatot, a küszöbön hátrafordult, és odaszólt neki:
– Ha már a templomba nem jössz velünk, legalább a prédikációt elolvashatnád itthon.
– Jó, majd elolvasom – felelte a gyerek, és magában persze azt gondolta, hogy úgyse olvas többet, mint amennyi jólesik.

Az anyja tüstént a könyvespolcnál termett, leemelte Luther prédikációs könyvét, felütötte az aznapi prédikációnál, és úgy tette az asztalra, még a nagy karosszéket is odahúzta, pedig abba máskor nem ülhetett senki, csak az apja.

A gyerek nézte a nagy készülődést. „Kár ennyit fáradni, hisz legfeljebb egy-két lapot olvasok” – gondolta, de az apja megint mintha belelátott volna a fejébe, szigorúan mondta:
– És rendesen olvasd ám! Mikor hazajövünk, kikérdezlek, és ha látom, hogy átugrottál egy részt, jaj neked!
Végre-valahára elmentek. Nils az ajtóból utánuk nézett, és dohogott magában, amiért így kifogtak rajta.
„Most persze dörzsölik a kezüket és örülnek, hogy ezt ilyen jól kieszelték. Itt csücsülhetek a prédikációval egész délelőtt, amíg oda lesznek.”
 

Oz, a nagy varázsló

  2019.03.31. 22:29
L. Frank Baum - Oz, a nagy varázslóÍrta: L. Frank Baum
Fordította: Szőllősy Klára
Illusztrálta: Zsoldos Vera
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 160
 
Megjelenés: 2019. március 25.

A kansasi rónaság közepéről Dorkát és Totó kutyát a forgószél csodás vidékre repíti, a mumpicok országába. Kiderül, hogy a kislány messzire került az otthonától. A jóságos Északi Boszorkánytól megtudja, hogy Smaragdvárosba kell eljutnia Ozhoz, a legnagyobb varázslóhoz, mert csak az ő segítségével térhet vissza az otthonába.

A hosszú vándorút során Dorka igaz barátokra talál: a Madárijesztőre, a Bádog Favágóra és a Gyáva Oroszlánra. Számtalan kaland után elérkeznek Oz fényes palotájába.
 
A nagy varázsló ,,megajándékozza" a Madárijesztőt ésszel, a Bádogembert szívvel, s a Gyáva Oroszlánt is bátorrá teszi. De Dorkát csak a jó Déli Boszorkány útmutatása segíti haza szeretett otthonába.
 
L. Frank Baum világhírű meséjének teljes, eredeti szövege a megújult Klasszikusok Fiataloknak sorozatban jelenik meg újra.
 

Pán Péter

  2019.03.31. 22:29
Írta: J. M. Barrie
Fordította: Tótfalusi István
Illusztrálta: Rigler György
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 180
 
A Darling család londoni otthona csak este, elalvás előtt csitul el valamelyest, amikor a három csintalan gyerek, Vanda, Robi és Miki csöndes áhítattal hallgatják anyukájuk meséit.
 
Egyik este azonban a szülők vendégségbe mennek, és a nyitott ablakon át nem más röppen be, mint édesanya legutóbbi meséjének hőse: Pán Péter, a madárból emberré lett kisfiú, aki nem akar felnőtté válni!
 

Pinokkió kalandjai

  2019.03.31. 22:33
Carlo Collodi - Pinokkió kalandjaiCarlo Collodi - Pinokkió kalandjaiÍrta: Carlo Collodi
Fordította: Rónay György
Illusztrálta: Szecskó Tamás
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 168
 
Megjelenés: 2019. április 02.
 
Dzsepettó, egy hamar dühbe guruló kis öregember, fatuskóból bábut farag magának, hogy a vásárokat járva, a fafigura segítségével keresse meg a kenyérre valót.
 
A bábu, Pinokkió életre kel, és pajkos, komisz, iskolakerülő kis csavargó lesz belőle.
Kalandjai során Pinokkió megszívlelendő jótanácsokat kap, de azokat nem fogadja meg, így hát rendszeresen pórul jár. Vajon megváltozik-e valaha?

Carlo Collodi örökzöld történetét megújult köntösben vehetik kézbe a már önállóan olvasó gyerekek és a meséket felolvasó szülők, nagyszülők.
 

Rémusz bácsi meséi

  2019.03.31. 23:25
Írta: Vázsonyi Endre
Illusztrálta: Csics Emese
Oldalszám: 248
Kiadás éve: 2010

Ritkán ​fordul elő, hogy a nyúl kifogjon a rókán.. Nos, ennek a könyvnek főszereplője, a bátor, furfangos Nyúl lóvá teszi a Rókát, megtáncoltatja a Héját, álöltözetben megrémíti a hetvenkedő Farkast, és tűzön-vízen át megsegíti a bajba jutott barátait. A furfangos Nyúlról szóló mulatságos történeteket Rémusz bácsi, egy jóságos öreg néger meséli esténként a Kisfiúnak.

Meséi azonban nemcsak a Nyúlról szólnak, sok szó esik a vendégszerető özvegy kosnéról, Mezeiné asszonyságról, és a viháncoló, kotnyeles báránykisasszonyról, a kópé Tücsök pajtásról, Liba anyóról, a bölcs öreg Teknősről s a muzsikus kosról, Benjámiin bácsiról.

Riki-tiki-tévi és más történetek

  2019.03.31. 22:38
Írta: Rudyard Kipling
Fordította: Benedek Marcell
Illusztrálta: Zugor Zoltán
Oldalszám: 146

Ezt a könyvet A dzsungel könyve második részének is nevezik. Nem meseregény, hanem számos Indiában élő ember és állat kalandos története.

A címadó kis monguz, Riki-tiki-tévi harcain kívül olvashatunk A krokodilus történetéről, Purun Bagát csodájáról, Kis Tumáj és az elefántok táncáról és A király szolgáíról is.
 
A dzsungelbéli történeteket két, sarkvidéki állatokról szóló írás egészíti ki.
 

Tamás bátya kunyhója

  2019.03.31. 22:47
Írta: Harriet Beecher Stowe
Fordította: Benedek Marcell
Illusztrálta: Felvidéki András
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 220

„Világtörténeti cselekedet volt ez a könyv. Megmutatta az egész világnak Amerika szégyenét, a rabszolgaságot..."

Harriet Beecher Stowe könyve betöltötte hivatását. De csodálatos módon nem felejtették el azóta sem. Ma is százezrek olvassák szerte a világon, színdarabokat faragnak, mozi darabokat csinálnak belőle, és nincs nap, hogy sokan-sokan meg ne siratnák a nemes szívű, vallásos lelkű, öreg négert, Tamás bátyát.

Úgy látszik, még mindig van mit tanulnunk ebből a könyvből.

 

Tanár úr kérem

  2019.03.31. 22:36
Írta: Karinty Frigyes
Illusztrálta: Rigler György
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 98
 
Hol ​volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar író a 20. század elején. Ez az író tele volt kíváncsisággal, érdekelték a fölfedezések, a természettudományok, a lélektan legújabb eredményei, a fizika csodái. Képzelőereje világirodalmi méretekben is páratlan, fantasztikus világokat talált ki: Capilláriát, a tengermélyi társadalmat és Faremidót, a tökeletes géplények országát. Sziporkázó ötletei voltak, komikus képessége meghatározta a 20. század magyar humoros irodalmát.
 
Mégis: a legnagyobb sikert egy szerény külsejű novellafüzérrel aratta. Húsznál alig több történettel, amelyek egy 19. század végi pesti iskolába kalauzolnak, 19. század végi diákokról szólnak, s amely mű a 21. évszázadban is éppen olyan friss, eleven és korszerű, mint volt kilenc évtizeddel annak előtte – itthon és külföldön egyaránt.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót