OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
HUBBY

KORTÁRS GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM

  2018.06.06. 14:18
 

HUBBY - AZ IBBY magyar szekciójának blogja

  2018.05.05. 17:05
HUBBY
A Magyar Gyerekkönyv Fórum céljai között szerepel az utóbbi étvizedben robbanásszerű fejlődést mutató magyar gyermekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe.

Az egyesület ezért angol elnevezést választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), arra is utalva így, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY (International Board on Books for Young People), azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait.

A többi mellett ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermek- és ifjúsági könyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közegekben élőkre.

A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerek- és ifjúsági könyv szakmában tevékenykedő vagy tevékenykedni kívánókat, továbbá küldetésének érzi, hogy előmozdítsa a gyerekirodalom kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Nem utolsó sorban nemzeti szinten szeretné népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket.
 

Az Év Gyerekkönyve Díj 2020 - shortlistek

  2020.04.09. 15:20

Idén is lesz Év Gyerekkönyve Díj, és a zsűri már hónapok óta lelkesen dolgozik azon, hogy a kategóriák shortlistjei elkészüljenek.

A zsűri tagjai:

Csatlós Judit, muzeológus, a Kassák Múzeum munkatársa
Győrei Zsolt, író, fordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára
Hansági Ágnes, irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára
Halupa-Tiba Gabriella, könyvtárostanár, a Könyvtárostanárok Egyesületének kitüntetett tagja
Péterfy Gergely, író
Tarr Ferenc, a HUBBY elnökségi tagja

2019 legjobb könyvei a következő könyvekből kerülnek majd kiválasztásra:
 

Az Év Gyerekkönyve Díj 2019 - shortlistek

  2020.04.09. 15:44
KERESZTESI JÓZSEF - Csücsök, avagy a nagy pudinghajszaFekete fény 1. - A Gömb Azt mondták, válnak A különleges utazás - Olga, a papírlány 1.Rofusz Kinga - Otthon

A HUBBY minden évben öt kategóriában oszt díjakat, illetve alkotói díjakat is odaítél – utóbbiakat egy szerző és egy illusztrátor kaphatja meg a gyerekirodalomban végzett kiemelkedő tevékenységéért. Szekeres Nikolett HUBBY-elnök tavalyi interjúnkban azt mesélte, hogy ezt a díjat olyan alkotók kaphatják meg, akik fontos és elkötelezett résztvevői a gyerek- és ifjúsági irodalomnak – nevük viszont majd csak a díjkiosztón derül ki.

A 2018-as megjelenések legjobbjai, az Év Gyerekkönyve díjazottjai és a HUBBY különdíjasai a Duna Korzón vették át az elismerést 2019. június 14-én 10:30-kor.
 

Az Év Gyerekkönyve Díj 2018 - shortlistek

  2018.06.10. 14:26

Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Az elismerést harmadik alkalommal, öt (mesekönyv-szerzői és illusztrátori, ifjúsági könyv-szerzői és fordítói, valamint innovációs) kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva.

Ebben az évben nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekkönyvek valódi célcsoportja, a gyerek és fiatal olvasók is díjazzák a könyveket!
 

Az Év Gyerekkönyve Díj 2017 - shortlistek

  2020.06.17. 08:16
hubbysor.jpg
 
Az Ünnepi Könyvhét mellett megrendezett Gyermekkönyvnapok alkalmából június 9-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban átadták az Év Gyermekkönyve Díjakat. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesülete tavalyi, 2016-os könyvtermésből választotta ki a legigényesebb kiadványokat a következő könyvekből:
 

Gyerekkönyvesek, egyesüljetek!

Turcsányi Réka  2015.08.20. 16:48
A gyerek- és ifjúsági irodalomnak, habár a könyvpiac tekintélyes résztvevője, Magyarországon még mindig mostoha a sorsa. Nincs, aki a számtalan kiadót és kezdeményezést összekötné például a pedagógusokkal vagy a könyvtárosokkal, és képviselné az országot külföldön. Ezt a hiányt szeretné felszámolni a februárban alakult HUBBY, azaz a Magyar Gyerekkönyv Fórum. A szervezet elnöke, Pompor Zoltán beszélt tervekről, célokról és nehézségekről.
 
A gyerek- és ifjúsági irodalomnak, habár a könyvpiac tekintélyes résztvevője, Magyarországon még mindig mostoha a sorsa. Nincs, aki a számtalan kiadót és kezdeményezést összekötné például a pedagógusokkal vagy a könyvtárosokkal, és képviselné az országot külföldön. Ezt a hiányt szeretné felszámolni a februárban alakult HUBBY, azaz a Magyar Gyerekkönyv Fórum. A szervezet elnöke, Pompor Zoltán beszélt tervekről, célokról és nehézségekről.

 

Újra van magyar szekciója a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsának

  2015.04.19. 02:13
A nemzetközi gyerekkönyv-szakma legjelentősebb rendezvénye, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár idén március 30. és április 2. között került megrendezésre. A magyar gyerekkönyves közvélemény a szokásosnál is nagyobb érdeklődéssel várta a vásárt, a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) sajtótájékoztatóján ugyanis a szervezet szakmai programjainak ismertetése mellett bejelentették az IBBY-be újonnan felvett nemzeti szekciókat is.
 
Magyarország három éve nem tagja a nemzetközi szervezetnek, ám az idén széles szakmai támogatottsággal elindított Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) felvételi kérelmét a nemzetközi IBBY elfogadta, így 2015-től újra képviselteti magát Magyarország is az 1953. óta működő szervezetben, amelynek fontos célja a gyerekkönyvek és az olvasás népszerűsítése. A HUBBY a vásár ideje alatt számos külföldi kapcsolattal gazdagodott, illetve körvonalazódtak azon irányvonalak, amelyek mentén elindulhat az egyesület nemzetközi munkája.
 

Eljött az összefogás ideje - Meghatározó, hogy ki mit olvas gyerekkorában

Magyar Hírlap  2015.03.07. 17:32
"Fő célunk, hogy a magyar gyerekkönyvek visszakerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe" – mondta lapunknak Jeney Zoltán, a frissen létrejött Magyar Gyerekkönyv-fórum elnökhelyettese. A szervezet múlt heti alakuló ülése a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében rég látott seregszemle volt: a szakmai fórumhoz száztíz alapító tag, tizenkét gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet csatlakozott.

Minden szakmáról elmondható, hogyha partikulárisan ki is alakulnak műhelyek, ez korántsem biztosan van hatással az egész területre. De ha van egy szervezet, amelyen belül ezek a külön-külön létező kezdeményezések egymásra találnak, azaz összeköti őket valami, információkat tudnak cserélni egymással, az meghatványozza a lehetőségeiket az országon belül, vagy akár azon túl is” – mondta lapunk megkeresésére Jeney Zoltán elnökhelyettes a most alakult Magyar Gyerekkönyv-fórum kapcsán. A fórum létrejöttének fontos motivációja éppen az volt, hogy a magyar gyerekkönyv visszakerüljön a nemzetközi vérkeringésbe, ahonnan két évvel ezelőtt kiszorult.

Az egyesület erre való tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY – Hungarian Board on Books for Young People –, arra is utalva, hogy magáénak vallja az IBBY – International Board on Books for Young People –, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait.
 

Rég várt szakmai összefogást indítottunk el - Interjú Pompor Zoltánnal

prae.hu  2015.03.07. 17:28
A február 20-án megalakult HUBBY (a név az IBBY, a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar szervezetének angol rövidítésére utal), azaz a Magyar Gyerekkönyv Fórum frissen megválasztott elnökével, Pompor Zoltánnal beszélgettünk.

PRAE:

Mi indított el benneteket, téged és Jeney Zoltánt, aki az elnökhelyettes lett, hogy megalapítsátok ezt az egyesületet?

Pompor Zoltán:

Ma Magyarországon a gyerekkönyves szakma elsősorban önszerveződő. Számos olyan alulról induló kezdeményezés van, amelynek célja a gyermekirodalom, a gyerekkönyvek népszerűsítése (elég, ha a Könyvmutatványosokra, vagy az Illusztrátor Pajtásokra gondolunk). Ezeket legtöbbször a szükség hozta létre. Presztízs szempontjából viszont fontos, hogy létezzen egy szervezet, amely összefogja a magyar gyerekkönyveseket (szerzőket, illusztrátorokat, kiadókat, könyvtárosokat, pedagógusokat).
 

Sajtóközlemény a Magyar Gyerekkönyv Fórum megalakulásáról

Jeney Zoltán  2015.03.07. 17:24
Írók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, kiadók, összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, 2015. február 20-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen.
 
A megjelenteket - közöttük az alakuló ülést jelenlétével megtisztelő Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát - házigazdaként Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte.   
 

Megalakult a HUBBY

prae.hu  2015.03.07. 17:22
 “HUBBY” az a szervezet, amelynek egyik célja, hogy a magyar nemzeti szekció feladatát lássa el az IBBY szervezetében. 

Egyre több a profi és színvonalas gyerekkönyvkiadó és -könyvesbolt mellett egyre több az igényes gyerekkönyv és ifjúsági regény. Éppen ezek miatt sürgető, hogy a szakma megfogalmazza feladatait, kompetenciáit, tudásbázisát egy olyan kultúrszférában, ahol a gyermek- és ifjúsági irodalom ügye sokak szemében inkább szubkultúrának számít, “gyerekcipőben” jár.

Február 20-án ezért gyűltek össze a PIM dísztermében a gyerekkönyvesek: kiadók, szerzők, illusztrátorok, fordítók, pedagógusok és könyvtárosok, hogy egy emberként összefogva döntsenek egy, a gyerek- és ifjúsági irodalmat minden szempontból képviselő szervezet megalapításáról.

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót