OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
INTERJÚK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Czigány Zoltán - Csoda és Kósza írója

Varga Betti  2016.08.24. 03:44
Kell valami ciki
Kell valami ciki
(az interjú 2008 szeptemberében készült)
 
2008-ban az IBBY magyar szekciója az előző év gyerekkönyvei közül az Év Gyermekkönyvének próza kategóriában a Csoda és Kósza című kötetét választotta.
 
Az első-mesekötetes papával, Czigány Zoltánnal és fiával, Czigány Matyival – aki nélkül ezek a mesék nem születhettek volna meg – többek közt arról beszélgettünk, hogy mesét írni nehezebb, mint filmet forgatni, és hogy Heideggernek igenis van helye egy mesekönyvben.
 
Elég sokszínű a munkásságod. Filmek, felnőtt könyvek – hogyan illeszkedik ehhez egy gyerekkönyv? Egyáltalán, illeszkedik-e? 
 

Danny Bain - Danny mesél - Ez nem az apu hangja!

Kultúrpart blog  2016.07.09. 18:08
Vártam a jelet az univerzumtól
 
Miért alapít zenekart és családot egy amerikai jazzdobos Magyarországon? Miért élhetőbb az élet Budapesten, mint máshol? Miért érdemes magyarul tanulni?

Danny Bain az Egyesült Államokban, Washington mellett nőtt fel, majd a West-Virginia University-n jazz-zenész szakon végzett dobosként. Az egyetem után élt Brazíliában, Ghánában, volt utcazenész és hippi, majd egy véletlennek köszönhetően Budapestre jött. Azóta itt él, több zenekarban játszik, megnősült és írt egy gyerekkönyvet is.

Mikor jöttél Magyarországra?

2010 júliusában. Azelőtt Brazíliában éltem, és a terveim szerint ott is maradtam volna, de nem tudtam megújítani a vízumomat, így el kellett hagynom az országot. Amikor megkérdezik, hogy onnan miért Budapestre jöttem, általában azt mondom, hogy azért, mert ide találtam olcsó repülőjegyet. A teljes igazság viszont az, hogy Argentínába olcsóbb lett volna eljutnom, de úgy éreztem, az olyan lenne, mintha az ex-barátnőm szomszédjába költöznék. Sokkal messzebbre akartam utazni, így jöttem Budapestre. Először legfeljebb fél évet terveztem, de aztán szerettem volna zenekart alapítani, ami nem egy rövidtávú dolog. Még a Megasztár egyik előválogatóján is részt vettem egy csapattal, de hamar kiestünk.
 

Dániel András - És most elmondom, hogyan lifteztem

  2017.03.29. 17:00
danielandrasMentőcsónakban egy hobbittal
 
És most elmondom, hogyan lifteztemDániel András rendhagyó gyerekkönyveket ír. Mondhatni különlegeseket. De hát milyen könyveket is lenne érdemes írni gyerekeknek, akik mind különlegesek. Mi is rendhagyó kérdéseket gyűjtöttünk össze számára, ő pedig különleges válaszokat adott.
 

Dániel András - Matild és Margaréta avagy boszorkányok a Bármi utcából

Both Gabi  2015.05.28. 20:57
Kettős vonzás
 
Dániel András festő szakon végzett, majd évekig alkalmazott grafikusként dolgozott. Aztán két boszorkány jelent meg az életében: Matild és Margaréta (2012).
 
Nevezett hölgyek hamarosan egy mesekönyvben találták magukat, melynek írója és illusztrátora is Dániel András volt.
 
Az első könyved után kiderült, hogy boszorkányos ügyességgel írsz és illusztrálsz. Friss, újszerű, abszurd meséidnek széles rajongótábora van. Hol voltak benned eddig a mesék? Meséltek a szüleid gyerekkorodban?
 

Dániel András - Mindig jobban érdekel, amit még sose csináltam

Kiss Orsi  2016.02.10. 23:00
danielandras4.jpgMagam számára is váratlanul kerültem a gyerekirodalmi körforgásba – meséli Dániel András író-illusztrátor, akinek az elmúlt időszakban három friss kötete jelent meg. Az egyikben Smorc Angéla semmi szín alatt nem szeretne legóba lépni, a másikban egy kicsi házaspár és egy felhúzható bádognyúl kalandjai folytatódnak, a harmadikban egy jóságos féllábú óriás menti meg a kuszakeszieket a haramiáktól.
 
Dániel András festőként végzett, könyvszerzői pályakezdését picit véletlenszerűnek tartja, egyik legviccesebb könyvét pedig akkor írta, amikor nagyon maga alatt volt. Abszurd apróságokról, szétváló alkotói énekről, a szöveg és a kép kapcsolatáról is beszélgettünk vele, és még egy kamu életrajzi adat is szóba került.
 

Dániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Németh Eszter  2015.06.27. 00:57
Daniel_Andras_72dpi_1024pxDániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt? ( és mi történt ott vele?)2014. december elején jelent meg Dániel András új könyve a Pagonynál Mit keresett JAKAB az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) címmel.
 
Jakabról, az interaktív mesekönyvekről és a csokoládéról Németh Eszter beszélgetett a szerzővel.

András, magyar nyelvterületen példa nélküli az új könyved. Mi ez tulajdonképpen? Interaktív mesekönyv? Foglalkoztató? Könyvbe bújt társasjáték?

Leginkább mindez együtt. Többféle műfaj lett összeműtve ebben a könyvben. Amikor a kiadónál kérdezték, hogy ez micsoda is, azt válaszoltam, hogy olyan, mint valami esztrádműsor. Először egy bűvész lép a színpadra, aztán egy táncdalénekes, aki után egy sztepptáncos következik, majd jön a kígyóbűvölő. A néző meg sosem tudja, mi lesz a következő műsorszám.
 

Dávid Ádám - A Virág utcai focibajnokság

Győri Hanna  2017.04.08. 14:11
Te már tudsz koppolni?

Dávid Ádámot, A Virág utcai focibajnokság szerzőjét arra kértük, hogy asszociáljon a könyve pár mondatával kapcsolatban.

Olyan mondatokat kerestünk, amelyek szerintünk a szöveg leglényegesebb motívumait sűrítik össze. Ilyen a koppolás, ez a sokértelmű jelkép és cselekvés, a vörös és az Apa háta, amit többet látni a történet során, mint őt magát. A focipálya, a grund, mint a társadalom miniatűr képe, és a focibajnokság, ahol minden picit túlmutat önmagán, de együttal nagyon konkrét tanulási folyamat: társadalmi kapcsolatokat, a nagy érzelmek lejátszását tanulják a gyerekek - és izgulja végig velük az egykorú olvasó.

És végül a Nagyi, a család és a foci központi figurája, ennek a világnak az origója. A bodzaszörp pedig - hát az talán maga az örökkévalóság.
 
„Kovács Koppány, mióta az eszét tudta, élt-halt a koppolásért.”
 

Dávid Ádám - Millennium expressz

Gera Márton  2015.06.08. 01:40
false
Millennium Expressz - A fogolyKomolyan kell venni a gyereket 
 
Dávid Ádám legújabb könyve, a Millennium expressz – A fogoly épp most jelent meg, amikor pedig nem ír, szerkeszti a Móra Könyvkiadó köteteit. Most az ifjúsági irodalomról beszélgettünk: magyar és nemzetközi trendekről, tabukról és a fiatal olvasóközönségről.

Húzható éles határvonal a mai gyermek- és ifjúsági irodalom között?

A diskurzusban feltétlenül, mivel egyre nagyobb érdeklődés övezi az ifjúsági irodalmat. De talán nem a definiálás a lényeg, hanem hogy jó könyvek jelennek-e meg ennek a  korosztálynak. Alapvetően a 12 éveseknél nagyobbaknak szóló irodalmat szokás ifjúsági irodalomnak nevezni. Ezen belül ayoung adult mint angolszász hívószó hangzik el egyre gyakrabban, ez viszont már leginkább a nagy kamaszoknak, fiatal felnőtteknek szóló könyveket takarja. Az nagyon jó, hogy van egy szakmán belüli vita az ifjúsági irodalomról, de ennél fontosabbak a minőségi megjelenések. És szerintem a magyar ifjúsági irodalom területén az elmúlt öt évben egyre több bátor hang szólal meg, egyre több befutott és fiatal szerző kísérletezik olyan könyvekkel, amelyeknek jó a visszhangja.
 

Dávid Ádám - Millennium Expressz (2) A fogoly

Kiss Orsi  2015.07.06. 11:03
davidadam.jpgEgy digitális bennszülöttet is lenyűgözhet Houdini
 
Folytatódik Dávid Ádám világjáró ifjúsági road regénye: a Millenium expressz utasai a második kötetben Európa helyett már az Egyesült Államok felé veszik az irányt.

A címbeli fogoly nem más, mint az első részből megismert Zsiga, aki ezúttal a New York-i Szabadság-szoborban raboskodik, társa ebben egy fekete lány. A szabadulás reményét egy magyar származású előadóművész csillantja fel előttük: ő Weisz Erik, akit később Houdiniként ismer meg a világ. De hogy került a sztoriba a hamburger és a kóla, melyik amerikai regényből kapta a nevét az egyik lányszereplő, és melyik földrészre vezet a bajba került gyerekeket összegyűjtő vonat útja? Ezekről is beszélgettünk a trilógiának szánt sorozat írójával, Dávid Ádámmal.

 • A Millennium expressz második útja a 19. század végi Egyesült Államokba vezet. Az ország ebben az időszakban jelentős és izgalmas változásokon ment keresztül, de mi volt az, ami miatt te úgy döntöttél, hogy mindenképpen Amerikába küldöd a szereplőidet?
 

Deme László - Zsófi és a zoknivadász

Objektiva fiokból blog  2016.11.13. 09:39
Zsófi és a zoknivadászZoknilesen Deme László íróval

Deme László meseíró-kritikust kérdeztük a színházról, az írásról és nem utolsó sorban a zoknivadászatról.

 • Tavasszal jelent meg a mesekönyved ,,Zsófi és a zoknivadász” címmel. Hogyan jött a zoknivadász ötlete?
A zoknik előtt inkább a lábak voltak meg. Pontosabban, a lábak hiánya, mert méltatlanul kevésszer kerülnek a középpontba, kivéve, amikor bársonyos simára kell ápolni őket vagy gólt kell rúgniuk. Írtam tehát egy bábdarabot, amit lábakkal kellene előadni. Az is lett a műfaja: „lábjáték gyerekeknek”.
 

Demény Péter - Hóbucka Hugó a mókusoknál

Makkai Kinga  2016.06.22. 12:57
“Hóbucka Hugónak mindenkihez köze van”

A XVII. Marosvásárhelyi Könyvvásárra jelent meg Demény Péter Hóbucka Hugó a mókusoknál című meseregénye. A szerzőt makkai Kinga kérdezte.

Miért és mikor kezdtél el gyermekeknek írni?
Mi inspirál az írásra?
 
Ahogy a lyányom nőtt, egyre inkább úgy éreztem, írnom kell neki is – számomra ő “a” gyermek abban az értelemben, hogy rajta „mérem le” az ilyen jellegű szövegeim hatását vagy inkább eredetiségét, hitelességét. A lyányom inspirál tehát, a lyányom, akit még hálistennek nem sikerült elrontanunk, bár persze jóval gyermekebb volt, amikor az Ágóbágót írtam, mint most, a Hóbuckakor.
 

Dezső Andrea - a Mamuska alkotója

Pikler Éva  2017.02.12. 22:51
Így segítsük gyermekünket a gyászban "Álmomban néha repülök"

A kolozsvári születésű, New Yorkban élő képzőművészt, Dezső Andreát Pikler Éva kérdezte munkáiról.

Pikler Éva 1994-ben együtt diplomázott Dezső Andreával, aki 1996-ban végezte el a mesterképzőt az Iparművészeti Egyetemen. Utána fél évet tanított ugyanott, majd 1997 augusztusában ment New Yorkba az akkor négyéves kisfiával, és férjével együtt. Eötvös és Soros ösztöndíj segítségével egy éven keresztül rezidens volt a New York-i Könyvművészeti Központban.

Olyan érdekes munkalehetőségeket kapott ez alatt az egy év alatt, hogy úgy döntött, ott marad. Dezső Andrea 13 éve él New Yorkban, azóta is megállás nélkül dolgozik: kiállít, tanít, hímez, animál, újságoknak, folyóiratoknak készít illusztrációkat, művészeti írásait közlik a szakfolyóiratok. A Maryland-i Institut-ban kísérleti animációt tanít. 
 

Domonyi Rita - A Tündérbodár írója

  2015.06.08. 15:54
domonyi_rita.jpg
Kérlek, hogy pár szóban mutatkozz be az olvasóknak, például mióta kezdtél el írni?

Dramaturgként régóta foglalkozok szövegekkel, forgatókönyvekkel, de a saját történeteimet körülbelül 5 éve kezdtem el írni. Az egyik barátnőm megkért, hogy a rajzaihoz írjak valamit, én elkezdtem írni, és rájöttem, hogy ez jó.

Úgy tudom, hogy nem a Tündérbodár az első megjelenő könyved, de ez az első meseregényed gyerekeknek, hogyan és milyen apropóból született?
 
Pár évvel ezelőtt egy délután ültem az asztalomnál, kezemben a tollammal, és megjelent a mese első mondata a fejemben. Írtam másfél oldalt, majd elraktam a fiókomba, el is felejtkeztem róla. Egy év múlva egy másik barátnőmnek mutattam egy írásomat, ez a lap meg ott volt a fiók alján, és ha már ott volt, ezt is megmutattam neki. Azt mondta, hogy bolond vagyok, ha ezt nem írom meg. Ennyi bátorítás nekem elég volt, hogy folytassam. Itt látszik, hogy milyen fontos szerepe van az ember életében a barátoknak.
 

Dóka Péter - Szupermalac és Űrpatkány

  2018.10.31. 12:45
Dóka Péter - Hősök leszünk!Az eredetileg középiskolai magyartanár és német nyelvtanár Dóka Péter az „új magyar gyermekirodalom” egyik kiváló – Csukás István-díjas – képviselője, akinek hetedik könyve jelenik meg hamarosan a Móra Könyvkiadónál, ahol szerkesztőként dolgozik. Egy interjúban azt mondta, hogy azokat az írókat szereti a kortársai közül, akik nem úgy látják a világot, ahogy ő, és el kell gondolkoznia azon,hogy ez hogyan lehetséges.
Nekünk, olvasóknak meg azon érdemes elgondolkodnunk,mi az eredeti, a modern, az érték abban, ahogyan ő látja-láttatja a világot.Kiváló íróktól tanult, mint mondta, de most már megvan írásainak, meséinek,gyerekregényeinek a saját, érzékileg leírható, például „színes” és „tapintható”világa, tehetjük hozzá.
 
Kezdjük rövid, baráti beszélgetésünket azzal, hogy megemlítem a Malka Mai című kitűnő Mirjam Pressler-fordításodat, de voltaképpen arra vagyok kíváncsi, az elbeszélő prózán kívül milyen a viszonyod más műfajokhoz. Hiszen voltál filmkritikus, írtál filmnovellákat, készítettél videofilmet, társrendezője voltál dokumentumfilmnek, bemutatták darabodat, és most sugároznak az egyik csatornán egy 13 részes animációs filmet, amelyet Te írtál.

 

Dóka Péter - A kék hajú lány

Szénási Zsófia  2016.06.21. 03:43
Megváltástörténet a kórházban

Messze vagyunk még a nyugat-európai főbb irodalmi áramlatoktól, legalábbis az ifjúsági irodalom terén. Míg Nyugaton slágerkönyveknek számítanak a halált, a szexualitást, a drogozást, a pszichés problémákat vagy az erőszakot feldolgozó könyvek, addig nálunk ezek még mindig tabunak számítanak. A kiadók időnként megkísérelnek a témába vágó köteteket megjelentetni, sorozatokat elindítani, de ezek a könyvek csak a gyerekirodalom perifériáján mozognak. Magyarországon ma is a líra az egyeduralkodó, a nyelvi mívesség és játékosság elvárt standard a szépirodalmi műveknél.

A gyerekirodalmi palettán számos lyuk van. Ezek egyikébe illeszkedik Dóka Péter harmadik ifjúsági regénye, amelynek helyszíne egy kórház gyermekpszichiátriai osztálya. Egy bevállalós regény. (Az interjú 2013 decemberében készült)
 

Dóka Péter - A kék hajú lány írója

Puskás Panni   2016.08.02. 18:58
„AZ ELRONTOTT SZÜLETÉSNAPOK ÉRDEKELNEK”„AZ ELRONTOTT SZÜLETÉSNAPOK ÉRDEKELNEK”
 
A gyerekirodalom lehetőségeiről, a halálról, a kamaszkorról, családi problémákról és egyéb egyetemes szorongásokról beszélgettem Dóka Péterrel, A kék hajú lány szerzőjével.
 
Amikor elkezdtem olvasni A kék hajú lányt, eszembe jutott Janne Teller Semmi című könyve. Bár ott Pierre Anton egészen más okból mászik fel a fára, mint a te főszereplőd, Olivér, a két könyv mégis rokonítható. Mit gondolsz erről?
 

Dóka Péter - Kimaxoltam ezt a sehányéveseknek szóló műfajt

Ayhan Gökhan  2015.05.18. 13:43

A Költészet napján te is Csukás-díjban részesültél. Hogy fogadtad a hírt, jelentenek-e számodra bármit is a díjak, vagy inkább a gyerekek visszajelzéseit értékeled igazi díjakként?

Fura volt, mert amikor fotóztak minket, és bele kellett volna nézni a lencsébe valami nagyon kemény és elszánt tekintettel, hogy megcsináltam, elértem, jajdejó – akkor hirtelen kívülről kezdtem látni ezt az egészet, hogy az ember egy csomó betűért meg a kételyeinek meg az érzelmi életének a trükkös kiteregetéséért kap egy díjat, erre aztán magamban nevetni kezdtem, magasba emeltem az oklevelet, és nem érdekelt többé, hogy milyen arcot vágok.   
 

Dóka Péter - Lila királylány

Weninger Andrea  2015.05.21. 19:27
DSC_5014m_resizeLila királylánySárkányok és királylányok
 
A 2014-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg Dóka Péter mesekönyve, a Lila királylány a Móra Kiadó gondozásában . A szerelemről és párkeresésről szóló történetek nem mindennapi hősei között italozó sárkány, életművész varázsló és bánatos óriáslány is szerepel, akik Anne Pikkov, észt illusztrátor képein meg is elevenednek a könyvben.
 • A könyvben szerepel olyan mese is, ami már korábban megszületett. Melyek a kötetben az új mesék, és melyek azok, amik már régebben íródtak?
A címadó, a Lila királylány volt az első mese, amelyet megírtam. Megmutattam Dian Viktóriának, a Móra Kiadó főszerkesztőjének, és ő arra biztatott, írjak még pár hasonlót. Megfogadtam a tanácsot, és másfél év alatt összeállt ez a vékonyka kötet. Nem tudom, van-e jelentősége annak, hogy melyik mesét írtam előbb vagy később – valamennyi a szerelemről, a párkeresésről szól, és nagyjából mindent elmondok bennük, amit életem negyven éve alatt ebben a témában megtudtam, megtanultam.
 

Dunajcsik Mátyás - A szemüveges szirén írója

Kiss Orsi  2016.08.17. 12:21
dunajcsik.jpg2016. október 14.Minden írónak megvan a maga szigete
 
Dunajcsik Mátyás két éve Izlandon él, az Ünnepi Könyvhétre megjelenő meseregényét is a szigetország világa ihlette. A szemüveges szirén hőse egy Atlanta nevű kislány, aki apukájával a szelesszirti világítótoronyban él, körülöttük a tenger Miles Davis, Thelonious Monk és Leonard Cohen zenéjére morajlik.
 
Egyedül vannak, mégsem magányosan, egy nap ráadásul nem várt látogató bukkan fel a kislány otthonában. Atlanta nem tehet mást, csónakba száll, de útja során nem várt nehézségekkel kell szembenéznie, közben pedig olyan felfedezést tesz, melyre a legvadabb álmaiban sem gondolt volna.
A szemüveges szirén  eleinte egy rövidebb mesének indult, ám a sztori egyre csak bővült, mind nagyobb és szerteágazóbb lett. Kiindulópontja egy rajz volt, valamint minden introvertált ember álma: a világítótorony. De milyen út vezet a portugál és a francia szakról Izlandra, ki az a kedvenc izlandi szuperhős, aki később bizony csúnya véget ér, miben különböznek az izlandi kísértetek az otthoniaktól és milyen szövegek kaphatnak Dunajcsik Mátyás lehetőséget?
Az író-műfordító Skype-on adott interjút a Könyvesblognak.
 

Dzerengova, Petra Nagyova - Klára és a mumusok

Győri Hanna  2015.07.06. 12:41
A család a világon a legfontosabb

Klára és a mumusok szlovák meseregény - mégis, ha olvassuk, otthon érezzük magunkat benne. Akár nálunk is játszódhatna, egy mai magyar családban, egy itthoni vidéken. Ilyenek a sietős apukák és a gondoskodó nagypapák, a felhőtlen vidéki nyarak és a szorongató félelmek - a sötéttől, az iskolától, a kistestvértől, azaz az ismeretlentől.

A kötet szerzőjével, a Szlovákiában igen sikeres, négygyerekes Petra Nagyova Dzengerovával beszélgettünk e-mailben.

A nagypapa a legfontosabb felnőtt ebben a könyvben. Miért olyan fontos a nagypapa-unoka kapcsolat? Neked is ilyen fontos volt?
 
Úgy gondolom, hogy a nagyszülő – unoka viszony nagyon fontos. Kiegészítik a szülőket azon a téren, ahol ők a mindennapi rohanás miatt nem érnek rá.  A szülőnek nevelni kell, ami természetesen nem mindig kellemes, sőt ellenkezőleg. Szigorúnak lenni, meghatározni a szabályokat és ellenőrizni azok betartását egyáltalán nem egyszerű. A nagyszülő viszont foglalkozhat csak a nevelés kellemes részével - örülhet az unokáknak és melléjük áll, mikor azok  tinikorban konfliktusba kerülnek a szülőkkel. Jó dolog, ha a gyerek ilyenkor a nagyszülőnél talál menedéket, és nem valami kétes társaságban. Ez Kláránál is így van – a nagypapa megérti Klára félelmeit. A könyvbe az én vágyamat vetítettem bele – az én nagyszüleim mindkét oldalról korán haltak meg, és ezért én ilyet nem éltem át, de mindig irigyeltem azokat a gyerekeket, akiknek voltak nagyszülei.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót